Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hókáosz: 15.000 utas rekedt a határon az Andokban

2013.09.23. Bata Attila

Hókáosz: 15.000 utas rekedt a határon az Andokban Becslések szerint legalább 15.000 turista, főleg chilei, rekedt a chilei-argentin határon a hirtelen lehullott 40 centiméteres hónak és a viharos szélnek köszönhetően. A nagy havazás miatt utakat és alagutat kellett lezárni a forgalom elől.
Chilei vendégmunkások ezrei rekedtek a hóban vasárnap az argentin határ előtt. Az ünnepi, hosszú hétvégére hazautazó chileiek nem tudnak visszatérni Argentínába a hirtelen jött viharos havazás miatt.
Hóhelyzet a határon  (Kép. http://www.24horas.cl)
Hóhelyzet a határon (Kép. http://www.24horas.cl)
A 340 kilométer hosszú Los Libertadores út az argentin Mendozát köti össze a chilei fővárossal, Santiagóval. A határ körülbelül 3000 méter magasságban van, de most hótorlaszok nehezítik a közlekedést. Sokan már második napja a kocsijukban várják, hogy megnyissák az utat. Az argentin rendőrök arra próbálják rávenni az autósokat, hogy a lakott településeken keressenek szállást és várjanak, amíg a helyzet rendeződik.
Hóhelyzet a határon  (Kép: http://www.vialidad.cl)
Hóhelyzet a határon (Kép: http://www.vialidad.cl)
További érdekesség, hogy Dél-Amerikában most ért véget a tél, a határon pedig mától vezették volna be a nyári üzemrendet.
Hóhelyzet a határon (Kép: http://www.emol.com)
Hóhelyzet a határon (Kép: http://www.emol.com)
KOMMENTEK
Farkas Zsuzsanna | 2013.09.23. 09:45
A Santiago melleti pályákon is leesett 50 cm friss hó a hétvégén, a hegyről sem tudtak lejönni. Ott is most zártak volna a pályák, de próbálnak még tovább nyitva maradni.
Bata Attila | 2013.09.23. 10:03
Kezdhetünk aggódni miattad? :))
Stani | 2013.09.23. 10:51
"További érdekesség, hogy Dél-Amerikában most ért véget a tél,"

parancsba adták neki ? :)

Az utolsó képen Portillo síterepének az alsó része, ahol az egyik üléses arról híres, hogy többször is keresztezi a szerpentin útvonalát.

a chilei 3 völgyben La Parva tudtommal már bezárt, El Colorado a mostani hétvégéig meghosszabbította a nyitvatartást. Valle Nevadon nagyságrendekkel több hó volt, így itt nem volt kérdés, hogy mennek tovább vagy nem, ők a hagyományoknak megfelelően október elején-közepén zárnak. Farkas, ha kinn vagy csússzál helyettünk ki és nem elhanyagolni a dél-amerikai hölgyeket :)
Farkas Zsuzsanna | 2013.09.23. 11:31
Én az anyukája vagyok, de a híreim up-to-date-ek :). Elvben valóban minden zár 26-27.-én a 3 völgyben, de ennek a nagy hónap köszönhetően van esély a hétvégéig tartó folytatásra. Ők El Coloradoban edzenek, és a versenyek is ott vannak. Aggódni nem kell, már eltakarították az utakat, tegnap már nem esett. Nekik csak jó lenne a folytatás, mert ígértek még hétvégére egy SG-SC versenyet. A francia lányokkal (B csapat) edzenek, lányokban így nincsen hiány:). Lesz majd sok-sok kép is, ha hazaérnek.
Bata Attila | 2013.09.23. 11:57
köszönjük az infót, francia lányos képet még sosem kaptunk tőle :)
Stani | 2013.09.23. 12:46
:))
őleís | 2013.09.23. 19:13
Batus!Könyörgöm magyarázd el,miért jár KÖSZÖNET a rendkívüli hóhelyzet okozta káoszért?Dédanyám a rákos daganatnak K Ö S Z Ö N H E T Ő E N átadta porhüvelyét a teremtőnek.Tréfás,hogy néhány sorral lejjebb Farkas is megköszön a szövegében valami szörnyűséget.Tényleg csak a kíváncsiságom miatt kérdezem.
Bata Attila | 2013.09.23. 19:21
Őleís!
Megpróbálom. Farkas Norbert a jelenlegi legjobb magyar síelő, aki most pont Chilében edz. Kaptunk egy helyszíni jelentést az ottani hóhelyzetről és a síterepek üzemeléséről, bár utólag kiderült, hogy nem tőle, hanem itthon tartózkodó édesanyjától. Köszönet ezeknek az infóknak szólt.
Talán így érthetőbb a helyzet.
őleís | 2013.09.27. 10:50
Batus!Sztorno!Visszavonulok.Csak azért írtam,mert jó dolgok jelennek meg itt tőled./A sícipő vásárlásra még most is emlékszem,pedig uszkve egy éve lehetett./Szerintem el se olvastad,csak úgy kapásból bele,puff,mellé.Ki beszélt itt síelésről.Szótévesztésről,logikátlanságról volt szó.KÖSZÖNHETŐEN káosz alakult ki?Talán következtében,...káoszt okozott,...miatt káosz keletkezett stb.stb./Talán segít:dem stürmischen Wind zu danken,esetleg dankend,...Dank dem...für..???/.A KÖSZÖNHETŐEN itt aligha értelmes beszéd,sőt az eredményeképpen se volna az.Részemről ennyi,ez is sokk.Mindenki úgy síel és beszél,ahogy akar,vagy ahogy tud.
Bata Attila | 2013.09.27. 12:56
Jaj! A második hozzászólásodnak köszönhetően, most már értem, hogy mit „köszöntem” meg.

http://www.e-nyelv.hu/2009-11-20/ko...szonhetoen-negativ-ertele...

Szerintem sem szerencsés a szóhasználat. Sajnálom, hogy téged zavar. Én is visszavonulok.

KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.