Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hókáosz: 15.000 utas rekedt a határon az Andokban

2013.09.23. Bata Attila

Hókáosz: 15.000 utas rekedt a határon az Andokban Becslések szerint legalább 15.000 turista, főleg chilei, rekedt a chilei-argentin határon a hirtelen lehullott 40 centiméteres hónak és a viharos szélnek köszönhetően. A nagy havazás miatt utakat és alagutat kellett lezárni a forgalom elől.
Chilei vendégmunkások ezrei rekedtek a hóban vasárnap az argentin határ előtt. Az ünnepi, hosszú hétvégére hazautazó chileiek nem tudnak visszatérni Argentínába a hirtelen jött viharos havazás miatt.
Hóhelyzet a határon  (Kép. http://www.24horas.cl)
Hóhelyzet a határon (Kép. http://www.24horas.cl)
A 340 kilométer hosszú Los Libertadores út az argentin Mendozát köti össze a chilei fővárossal, Santiagóval. A határ körülbelül 3000 méter magasságban van, de most hótorlaszok nehezítik a közlekedést. Sokan már második napja a kocsijukban várják, hogy megnyissák az utat. Az argentin rendőrök arra próbálják rávenni az autósokat, hogy a lakott településeken keressenek szállást és várjanak, amíg a helyzet rendeződik.
Hóhelyzet a határon  (Kép: http://www.vialidad.cl)
Hóhelyzet a határon (Kép: http://www.vialidad.cl)
További érdekesség, hogy Dél-Amerikában most ért véget a tél, a határon pedig mától vezették volna be a nyári üzemrendet.
Hóhelyzet a határon (Kép: http://www.emol.com)
Hóhelyzet a határon (Kép: http://www.emol.com)
KOMMENTEK
Farkas Zsuzsanna | 2013.09.23. 09:45
A Santiago melleti pályákon is leesett 50 cm friss hó a hétvégén, a hegyről sem tudtak lejönni. Ott is most zártak volna a pályák, de próbálnak még tovább nyitva maradni.
Bata Attila | 2013.09.23. 10:03
Kezdhetünk aggódni miattad? :))
Stani | 2013.09.23. 10:51
"További érdekesség, hogy Dél-Amerikában most ért véget a tél,"

parancsba adták neki ? :)

Az utolsó képen Portillo síterepének az alsó része, ahol az egyik üléses arról híres, hogy többször is keresztezi a szerpentin útvonalát.

a chilei 3 völgyben La Parva tudtommal már bezárt, El Colorado a mostani hétvégéig meghosszabbította a nyitvatartást. Valle Nevadon nagyságrendekkel több hó volt, így itt nem volt kérdés, hogy mennek tovább vagy nem, ők a hagyományoknak megfelelően október elején-közepén zárnak. Farkas, ha kinn vagy csússzál helyettünk ki és nem elhanyagolni a dél-amerikai hölgyeket :)
Farkas Zsuzsanna | 2013.09.23. 11:31
Én az anyukája vagyok, de a híreim up-to-date-ek :). Elvben valóban minden zár 26-27.-én a 3 völgyben, de ennek a nagy hónap köszönhetően van esély a hétvégéig tartó folytatásra. Ők El Coloradoban edzenek, és a versenyek is ott vannak. Aggódni nem kell, már eltakarították az utakat, tegnap már nem esett. Nekik csak jó lenne a folytatás, mert ígértek még hétvégére egy SG-SC versenyet. A francia lányokkal (B csapat) edzenek, lányokban így nincsen hiány:). Lesz majd sok-sok kép is, ha hazaérnek.
Bata Attila | 2013.09.23. 11:57
köszönjük az infót, francia lányos képet még sosem kaptunk tőle :)
Stani | 2013.09.23. 12:46
:))
őleís | 2013.09.23. 19:13
Batus!Könyörgöm magyarázd el,miért jár KÖSZÖNET a rendkívüli hóhelyzet okozta káoszért?Dédanyám a rákos daganatnak K Ö S Z Ö N H E T Ő E N átadta porhüvelyét a teremtőnek.Tréfás,hogy néhány sorral lejjebb Farkas is megköszön a szövegében valami szörnyűséget.Tényleg csak a kíváncsiságom miatt kérdezem.
Bata Attila | 2013.09.23. 19:21
Őleís!
Megpróbálom. Farkas Norbert a jelenlegi legjobb magyar síelő, aki most pont Chilében edz. Kaptunk egy helyszíni jelentést az ottani hóhelyzetről és a síterepek üzemeléséről, bár utólag kiderült, hogy nem tőle, hanem itthon tartózkodó édesanyjától. Köszönet ezeknek az infóknak szólt.
Talán így érthetőbb a helyzet.
őleís | 2013.09.27. 10:50
Batus!Sztorno!Visszavonulok.Csak azért írtam,mert jó dolgok jelennek meg itt tőled./A sícipő vásárlásra még most is emlékszem,pedig uszkve egy éve lehetett./Szerintem el se olvastad,csak úgy kapásból bele,puff,mellé.Ki beszélt itt síelésről.Szótévesztésről,logikátlanságról volt szó.KÖSZÖNHETŐEN káosz alakult ki?Talán következtében,...káoszt okozott,...miatt káosz keletkezett stb.stb./Talán segít:dem stürmischen Wind zu danken,esetleg dankend,...Dank dem...für..???/.A KÖSZÖNHETŐEN itt aligha értelmes beszéd,sőt az eredményeképpen se volna az.Részemről ennyi,ez is sokk.Mindenki úgy síel és beszél,ahogy akar,vagy ahogy tud.
Bata Attila | 2013.09.27. 12:56
Jaj! A második hozzászólásodnak köszönhetően, most már értem, hogy mit „köszöntem” meg.

http://www.e-nyelv.hu/2009-11-20/ko...szonhetoen-negativ-ertele...

Szerintem sem szerencsés a szóhasználat. Sajnálom, hogy téged zavar. Én is visszavonulok.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.