Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hómentés: idén nyáron is fóliával takarják le az olasz gleccsert

2021.07.19. Bata Attila

Idén már 13. alkalommal álltak neki a pályamunkások, hogy letakarják az olaszországi Presena-gleccser havát a nyári hónapokra és minél többet megmentsenek belőle a nyári időjárás viszontagságaitól.
Először 2008-ban állt össze a síterep a régió tudósaival, hogy megvizsgálják, mennyire lehet lassítani a gleccser olvadását, ha speciális, hővisszaverő fóliákkal fednek le minél nagyobb területeket. Az első évben 20 ezer négyzetméternyi területen kísérleteztek, majd a sikereken felbuzdulva folyamatosan növelték a lefedett terület nagyságát.

2014-ben már 40 ezer, tavaly már 100 ezer, az idén pedig 120 ezer négyzetméternyi részt fedtek el. Ahogy a videóban is látható, a munka eléggé időigényes. A mostani szezonban már kb. 6 hét kellett ahhoz, hogy az 5 méter széles és 70 méter széles fóliacsíkokat egy speciális eszközzel "összevarrják" a helyszínen.
Az időzítés sem egyszerű, de általában május végén nekiállnak a feladatnak. Ha időközben havazik, akkor le kell állni, a 30-40 cm havat lesöpörni a fóliáról és várni kell az enyhülésre, mert a megfagyott fóliákat nem lehet tökéletesen összeilleszteni.

A szakemberek is tisztában vannak azzal, hogy nem ez a megoldás a gleccserek olvadására, de értékes adatokhoz jutottak az előző években a folyamatos mérések alatt. A lefedett területet már nem fogják növelni, a projekt így is kb. 400 ezer euróba kerül évente. A fóliákat, mivel koszosodnak és így már kevésbé látják el funkciójukat, 2-3 évente cserélni kell.

Az adatok szerint nyaranta 50-70% havat tudnak megmenteni, ez még nem elég ahhoz, hogy a folyamatot megfordítsák. Hiába hullott az idén sok hó a helyszínen, a covid miatt lezárt síterep 10 hóágyúját is üzemeltették a szezonban, így májusra is "csak" 5 méter vastagon állt a hó. Most a felső részeken 3 méter, lentebb 2 méter vastag hóréteget próbálnak "konzerválni" őszig.

A fóliázás gyakorlati haszna októberben jelentkezik. Miután felszedték a fóliákat, szinte azonnal síelhető a gleccser. Nem kell hóágyúzni, azonnal jöhetnek a síelők (versenyzők és hobbisíelők), amely komoly versenyelőny a egészen november végéig az európai síterepek között.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.