Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hórekord előtt áll Horvátország, közel a három méter

2013.02.14. Bata Attila

Hórekord előtt áll Horvátország, közel a három méter Valószínűleg sokan nem a télre gondolnak Horvátországgal kapcsolatban, az idén azonban nagyon sok havat hozott a tél. Már majdnem három méter vastag a hó a hegyekben, egy méter a híres Plitvicei-tavak környékén. A Balkán többi részén is kivételesen havas időszakon vagyunk túl.
A Horvát Meteorológiai Intézet havazás szempontjából legfontosabb állomása a Velebit-hegységben található, a Zavizán-csúcs (1678 m) alatt, 1594 méter magasan. December óta folyamatosan gyarapszik a hóréteg vastagsága, amely ma egyfajta rekordot döntött. Ma reggel már 275 cm vastag havat mutatott a skála, ilyen sok havat még sosem mértek február 14-én. Még a híres-hírhedt 1983-84-es tél idején sem, amikor márciusra 320 cm vastagra duzzadt a hóréteg, amely máig is rekord ezen a mérőállomáson.

Ha a mediterrán ciklonok ilyen ütemben termelik a havat a tél hátralévő részében, akkor van rá esély, hogy ez a rekord az idei szezonban megdőlhet. Horvátország más részéről is szép adatokat kapunk. Az ország legmagasabban fekvő településén (Begovo Razdolje - 1060 m) már 145 cm vastag a hóréteg. A kedvelt turisztikai célpont, a Plitvicei-tavak is szépen mutatnak a 90 cm vastag hóban.

Az egykori jugoszláv államok hegyeiben mindenhol nagyon havas az idei tél. A szlovén Júliai-Alpokban is 290 cm vastag a hó Kredaricán, de a Bohinj-tó feletti Vogel állomásán is van 245 cm vastag hó. A 864 méter magasan fekvő Ratece településen is méteres a hó, ebből a hét elején 44 cm hullott 12 óra alatt.

Montengróban is van hó bőven, a Durmitor-hegységben található Zabljak településen már 125 cm vastag a hó, a hegyekben ennél jóval több a hó. Montenegrói hóvadászok nagy szívfájdalma, hogy nincs mérőállomás Niksic síterepe melletti Vucja településen (1300 méter), ahol már 280 cm vastag a hó, de a webkamerán is lehet látni a hatalmas mennyiségű havat.

Boszniában is hullott 60-70 cm friss hó a napokban, így már 170-180 cm vastag a hó a hegyekben. Az alacsonyabb helyeken is van hó bőven, ahogy a képen látszik, a híres mosztari híd környékén is térdig lehet járni a hóban.

Képek és adatok: www.crometeo.hr illetve http://www.hpd-jastrebarsko.hr
KOMMENTEK
kmcsl83 | 2013.02.15. 22:34
Csak az autósoknak nem jó ez a hatalmas hó. Két gyermekkel nekem nagyon jó ez a szupi nagy hó

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.