Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tombol a síszezon Horvátországban is mostanában

2010.01.27. Bata Attila

A mostani hideg a horvát síelőknek is örömöt okozott az elmúlt napokban és valószínűleg még a következő időszakban is. A horvátoknál ugyan már véget ért a síszünet, hazatértek az Alpokból, így ezekben a napokban végre a hazai pályákon is élvezhetik a síelést, köztük a Zágráb melletti FIS pályán.
Zágráb
Az előző hétvége előtt majdnem fél méter friss hó esett a Zágrábhoz közeli Bjelolasica síterepén. A frissen esett hó kicsalta a horvátokat is, hiszen itt is érdemes minden lehetőséget kihasználni, ha az ember „hazai havon” akar síelni. A horvátok hozzánk hasonlóan inkább az osztrák síterepeket szokták megcélozni, és jellemzően január elején találkozhatunk a legtöbb horváttal a dél-karintiai és a szlovén terepeken, itt ekkor adják ki az iskolákban a síszünetet.

Az előző hétvégén körülbelül 700 bérletet adtak el az apró síterepen, ahol mind a hat pályát sikerült előkészíteni, köztük a híres FIS versenypályát is, amely 1062 méterről indul és 622 méteren található a cél. A pálya átlagos szélessége 55 méter, de nem csak a kezdők, hanem a haladóbb síelők is találhatnak benne kihívást, különösen azon a részen, ahol egy 40 százalékos lejtőt is le kell küzdeni.

A síterep vezetője szerint az előző hétvégi tömeg után a mostani hétvégén még több vendégre számítanak a legjobbnak tartott horvát síterepen. A síterepen, már a mérete miatt is, jellemzően a hétvégi forgalom meghatározó, inkább csak egynapos síelésre érkeznek ide a vendégek, bár vannak szállodák a közelben. A síterep már régóta szeretne fejleszteni, erre még ígéretet is kaptak az államtól 2006-ban, de a pénz azóta sem akar megérkezni. Ún. gyorssegélyt ugyan kaptak ugyanabban az évben, körülbelül 5 millió kunát, de az csak arra elég, hogy a versenyeknek otthont adó Vrelo pályát rendbe tegyék.

A tervekben az szerepelt, hogy állami pénzeken fejlesztenék a síterepet, elsősorban hóágyúkat telepítenének, és ezzel meg lehetne hosszabbítani a szezont. A beígért pénzek nélkül egyelőre csak távoli álomnak tűnik az üzemeltetők célja, hogy egy szezonban legalább 100 napon keresztül tudjanak nyitva lenni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.