Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Horvátország visszakerülhet Európa sítérképére

2024.02.08. Fóris Gábor

Fejleszti a síturizmusát Horvátország: a kitűzött cél, hogy 2030-ra a jelenlegi 16 százalékról 25 százalékra emeljék a téli turizmus arányát. A horvátok többsége külföldön síel, a tavalyi, 2022/2023 szezonban mintegy kétszázezren utaztak külföldre telelni.
Látványterv: Így néz majd ki a megújult olimpiai síközpont, Bjelolasica
Látványterv: Így néz majd ki a megújult olimpiai síközpont, Bjelolasica
Déli szomszédunk felkerülhet az európai sítérképre, ha megvalósulnak annak a szlovák befektetőnek a tervei, aki megvásárolta az ország egykor legnagyobb olimpiai síközpontját. A fejlesztési terv a közelmúltban készült el és igen komolynak tűnik. A látványterv lenyűgöző, egy kabinos felvonó látszik rajta, amely 632 méterről két közbenső állomással megy fel az 1386 méter magas Jasenak csúcsra. A második állomásnál, 1258 méteres magasságban terveznek egy víztározót, vendéglátó létesítményt, kilátót és lombkoronasétányt, itt kapna helyet több rövidebb pálya csákányos felvonóval.
Bjelolasica: az impozáns látványtervek már elkészültek
A Bioelektro Energy tulajdonosa, Michal Vasek 2021 januárjában vette meg a horvátok egykori olimpiai központját, Bjelolasicát 800 ezer euróért. A befektető a híradások szerint 70 millió eurót tervez befektetni, hogy egy egész éves sportközpontot hozzon létre. Ez három éve volt, azóta egy kapavágás sem történt, azonban impozáns látványterv elkészült. Ezt a szlovák Ateliér AAE cég készítette. Horvát sajtóhírek szerint a szlovák tulajdonos a komplexum projektjének előkészítésén, a vagyoni és jogviszonyok rendezésén valamint a területrendezési dokumentáción dolgozik.

Bjelolasica a Gorski Kotar hegység gyöngyszeme, amely a tengertől mindössze egy órányira található. Kiváló fekvése miatt a téli-nyári turizmusban nagy lehetőségeket rejt magában. A sportközpontra a rányomta a bélyegét a délszláv háború, a 2000-es évek elejére hanyatlásnak indult, és az utolsó szög a koporsóba 2011-ben került, amikor téli szezon közepén tűz ütött ki a központi épületben, ahol szálloda, étterem wellness központ és edzőtermek működtek. Azóta a pályarendszer nem működik. Mindössze 25 évig szolgálta a horvát sízők felkészülését, 800 méteres szintkülönbséggel és a 6 km sípályával.

Platak: az eddigi legnagyobb síberuházás Horvátországban

A Fiume közeli Platak síterep az idei téli szezont a svájci Bartholet Maschinenbau 4,8 millió euró értékű új négyüléses felvonójával kezdte meg, amely a síközpont és Horvátország történetének legnagyobb beruházása. Az új felvonó 114 székes és 800 méter hosszú, az felvonószékek egy része kerékpárszállító résszel van felszerelve. A felvonó óránként akár 2400 síelő szállítására is alkalmas. A 2020-as hóágyú-beszerzésekkel sikerült megnövelni a síelhető napok számát Platakon 74-re. A 3 millió euró értékű beruházással 14 hóágyút telepítettek, épült egy 50 ezer köbméteres víztározó és a hozzá tartozó gépészet. Az általános drágulás és az új felvonó ellenére a síjegyek árai nem változnak, a hétvégi napijegy továbbra is 22 euró. A tavalyi szezonban 20 ezer síző váltott jegyet a felvonóra. 2024-ben harmadszor rendezik meg itt a Skibike Eurocup-ot.
Híradás a 4,8 millió eurós beruházásról (horvát nyelven)

Sljeme: idén csökkentett módban, de INGYEN!

A Zágráb feletti Sljeme síterep több pályája idén nem működik, mert egy júliusi vihar fákat döntött ki, és tönkretette az 1988-ban épült háromüléses felvonót. Az osztrák Doppelmayr cég szakemberei kárellenőrzést végeztek és megállapították, hogy a kár mértéke túl nagy a javításhoz, vagyis a meglévő háromüléses felvonó működőképességének helyreállításához. A tervek szerint helyette 2024-ben egy új négy ülésest fognak építeni. Idén két rövid, egy 400 és egy 500 méteres pálya működik, amelyeket két csákányos felvonó szolgál ki. A polgármesteri hivatal január végén jelentette be, hogy a szezon végéig hétvégente és a februári egy hetes síszünetben ingyenes lesz a sízés a zárgábiaknak. A sízők tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy bárki bármikor ingyen használhatja a felvonókat, mert a jegypénztárak zárva vannak. A pályák minden nap 09:00-16:00 között látogathatók. A január 23-i bejelentés miatt az első napon a zágrábiak megrohanták városból a hegyre vezető kabinos felvonót, amely az első hétvégi napon rekord számú, 10 ezer utast szállított.
Átmenetileg ingyenes a sízés Sljeme síterepén
Több kisebb síközpont is működik az országban. Ilyen a Plitvicei-tavaknál a Mukinje Síközpont, amely a Plitvicei Nemzeti Park része. Itt három hóágyúzott sípálya található, amelyek teljes hossza 1 km. A sípálya mellett szánkópálya is található, a pályarendszer éjszakai világítással rendelkezik. A napijegy felnőtteknek 10 euró.
A Mukinje a Plitvicei Nemzeti Parkban található. A síjegy itt csak 10 euró egy napra.
Petehovac egy privát síközpont, amelyet egy kanadai horvát üzletember ambíciója és kitartása hozott létre. Itt épült meg 62 éve Horvátország első sípályája és felvonója az 1962-es Kurikkala Kupa nemzetközi verseny miatt. Később foci-, kosárlabda- és kézilabdapályát is építettek. A leghíresebb labdarúgó-, kosárlabda- és kézilabdaklubok, mint a Rijeka, a Dinamo, a Hajduk, a Cibona jártak ide magaslati edzésre. A két sípálya 1050 méter magasan található, egy 410 és es 600 méteres szakasszal, naponta ápolják és karbantartják, ahogy a szánkópályát és a sífutópályát is. Kis lejtése és szélessége miatt a sípálya ideális a tanuláshoz. A síközpont éjszakai síelést kínál minden nap 18:00 és 20:30 között. A napijegy 10 euró.

Velebno Horvátország legszebb síközpontja, az Adriai-tengerhez legközelebbi európai síterep. 924 méteres tengerszint feletti magasságban található a Velebit hegységben, 12 km-re a tengerparttól. A sós tengerparti levegő miatt kiváló összetételű hó alakul ki, nagyjából olyan, ami az USA-ban a kaliforniai terepeken. Baški Oštarije síközpontban két sípálya található, egy kezdő 500 m-es és egy 800 m-es, ezeken este is lehet sízni. A napijegy itt csak 8 euró.
KOMMENTEK
Garajc | 2024.02.08. 08:30
uhhh!! kimaradtak a szlavón síparadicsomok!!

Slatina / Szlatina (Tominac)
https://youtu.be/Ucw-zZNuQW0
https://youtu.be/D4aQl2CdSMY

Pakrac (Omanovac)
https://youtu.be/zNGoVA3Ax_o
https://youtu.be/KZfxpq0uGTs

Našice / Nekcse (Cerovi u Zoljanu)
https://youtu.be/vhveIAxz1zE
https://youtu.be/0zwDdHA_eDs

Donja Motičina / Alsómatucsina (Topolinka)
https://youtu.be/Z3aE1TVHEaE
https://youtu.be/i_P09gKOoOw?t=130

Daruvar / Daruvár (Petrov vrh) "a szlavón Cortina d'Ampezzo"
https://youtu.be/y_oZkHRzoq0
https://www.vecernji.hr/vijesti/na-...petrovom-vrhu-kod-daruvar...

In memoriam: Velika (Nevoljaš: Skijaški centar "Jezerce") Megszűnt sípálya!
https://youtu.be/BEm9Q-t-Wvs (a régi)
https://youtu.be/PXtjd6kOgtA?t=260 (napjainkban)
egyébként Velika önkormányzata és a Park Prirode Papuk tervezi az újbóli megnyitást... (értsd helyesen! egyelőre álmodoznak róla...)

Természetesen egyik sípályán sincs hóágyú, azaz csak havazás esetén érdemes őket felkeresni. Viszont jóhír, hogy a mediterrán ciklonok ciklonpályája rendszerint Szlavónia felé veszi útját. Sokszor döbbenten nézzük, hogy míg a határ magyar oldalán szinte alig esik némi hó, addig a határtól 30-50 km-re délre döbbenetes mennyiség zúdul le. Alább egy kis ízelítő a közelmúltból, amikor 135cm hó borította be a Papukot...
https://youtu.be/-dp3-69k-5I
esslegg | 2024.02.09. 15:53
Köszi, érdekes összefoglaló, jó látni, hogy ők is fejlesztenek.
Egy dolgon gondolkodtam el: azt vajon hogy tudják kigazdálkodni, hogy 8 / 10 / 22 EUR legyen egy napijegy? A mi hasonló méretű síterepeinken (MSZI, Eplény) ez 35 EUR....
Vagy lehet, hogy ott az állam nem (csak) a fodbalt támogatja, mint tömegsportot...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.