Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zágrábban rendezik 2023 első női világkupa versenyét

2023.01.01. Bata Attila

Január 4-én és 5-én ismét a magyar határhoz közeli sípályán versenyeznek egymással a világ legjobb női versenyzői. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a tavaszias időjárás ellenére sincs akadálya a verseny megrendezésének.
2017-ben ilyen időjárás volt
2017-ben ilyen időjárás volt
Ha valaki lemaradt volna egy határhoz közeli versenyről és Mikaela Shiffrin klasszis teljesítményéről Semmeringen, akkor egy újabb határhoz közeli versennyel bepótolhatja. Ezúttal a Zágrábhoz közeli Sljeme hegyen versenynek a legjobbak.

A versenyt már 2005 óta rendezik, de nagyon sokszor aggódtunk az időjárás miatt, a tavalyi férfi versenyt meg is kellett szakítani, vizes hóban, és a lehullott falevelek között már nem volt biztonságos a verseny. Az idén csak a hölgyek versenyeznek, igaz ezúttal kétszer is.

Minden verseny előtt un. hóellenőrzést tartanak, ezt itt december 26-án elvégezték, és mindenki elégedett volt a hóviszonyokkal. A pályát 60-90 cm vastag tömören ratrakolt hóréteg borította. A szervezők optimisták az időjárási előrejelzések ellenére is.
60-90 cm vastag hó a pályán (Kép: Snow Queen Trophy)
60-90 cm vastag hó a pályán (Kép: Snow Queen Trophy)
Horvátország a Kostelic testvérek visszavonulása után is sikeres az alpesi síelésben. A hölgyek az idén az összes szlalomversenyben az első 10-ben végeztek. Ezek a sikerek valószínűleg sok hazai szurkolót csábítanak ki a versenyre. Jelenleg Leona Popovic a ranglista 9. helyén áll, és esélyekben már kezd felnőni hozzá a 18 éves, ifjúsági világbajnok, Zrinka Ljutić, akinek élmény nézni a síelését.

A horvátoknak kissé csalódás, hogy horvát síelő még sosem nyerte meg a versenyt, erre most is kevés az esély. Főleg azért, mert Shiffrin bombaformában van, és ha mindkétszer nyer, akkor utoléri honfitársát Lindsey Vonn-t a világkupa győzelmek számában.

A pályára nagyon vigyáznak a rendezők. A hobbisíelők csak a verseny után kezdhetik meg a szezont, még a versenyzők is csak egy nappal a verseny előtt edzhetnek először a pályán.

Ha valaki rutinos néző, akkor két újdonságra számíthat itt. A nézők előtt lezárják, de a versenyzők idén már a kabinos lifttel jutnak fel a verseny színhelyére. Január 1-től már euróban kell fizetni mindenért Horvátországban, így a belépőjegyekért is, amelyek árban igazán barátiaknak mondhatók. Két napra 10 euró, a napijegy 7 euróba kerül a felnőtteknek, gyermekek (7-15 évesek) pedig kb. féláron mehetnek be. Hat év alatt ingyenes a belépés.

A január 4-i verseny első futama 12:30-kor kezdődik, a második pedig 16:30-kor. Egy nappal később már mindkét futamot villanyfénynél rendezik, az elsőt 15 órakor, a másodikat 18 órakor.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.