Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Durva melegrekordokkal indult az új év!

2023.01.01. Bata Attila

Számos helyen szokatlan meleggel köszöntött be a 2023-as év első napja. Több helyen nemcsak a január elsejei melegrekordok dőltek meg, hanem a január havi csúcs is. Magyarországon, Ausztriában, Szlovákiában és Csehországban rekordokat mértek, de máshol is kora tavasz volt a környékünkön.
Puchberg, Ausztria, mai webkamerakép a rekorder településről
Puchberg, Ausztria, mai webkamerakép a rekorder településről

Magyarország

Itthon az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint ma Sellyén 18,9 fokot mértek, ezzel a hazai napi melegrekord dőlt meg, amelyet tavaly Főnyeden mértek 17,5 fokkal. A lenti térkép alapján nagy különbség (13-14 fok) alakult ki a maximumhőmérsékletekben az ország délnyugati és északkeleti része között.
Forrás: OMSZ
Forrás: OMSZ

Ausztria

A népszerű alsó-ausztriai kirándulóponton, Puchberg am Schneeberg (583 m) ma 19,7 fokot mértek, amely a legmagasabb érték amióta hivatalos méréseket végeznek Ausztriában. Minden idők öt legmagasabb január elsejei értékeiből négyet az idei évben mértek. Számos hegyi mérőállomáson a január havi melegrekordot írta át a főn. Sosem mértek még ilyen magas hőmérsékletet januárban például Obertauern (1742 m) és Schmittenhöhe (1973 m) meteorológiai állomásain. Mindkét helyen 11 fokhoz közelített a hőmérséklet.
Mai osztrák csúcsértékek (Forrás UBIMET)
Mai osztrák csúcsértékek (Forrás UBIMET)

Szlovákia és Csehország

Tatranska Polianka (Tátraszéplak) mérőállomásán kb. ezer méteren ma hajnalban 16 fokot mértek, ez szintén napi rekord. A helyi meteorológiai intézet (SHMÚ) közleménye szerint a januári rekord is több helyen megdőlt.

Hasonló a helyzet Csehországban, ahol az új napi és januári rekordot 19,6 fokkal mérték Javorník településen (265 m). Ez 8 tizeddel magasabb a 2002-es 18,8 foknál. A helyi meteorológiai intézet 16 mérőállomásán dőlt meg a januári melegrekord.

Helyzet a síterepeken és további kilátások

Ahogy a lenti képeken is videóban is látható, nem könnyű most a pályaüzemeltetők dolga. A forgalomra nem lehet panasz, a szállások az előzetes foglalások miatt mindenhol megteltek. A vendégek számára, ahol lehet már a nyári szabadidős programokat is bevezettek, a síelés mellett vagy helyett. A megnyílt ausztriai nyári bobpályáról már írtunk, a lenti videóban a francia Les Gets síterepe a hegyikerékpárosokat engedte rá a hegyoldalra.
AZ SRF Meteo képe egy svájci síterepről
AZ SRF Meteo képe egy svájci síterepről
A légifelvételekből is látszik, hogy kevés a hó. Pályán kívül csak a magasabb síterepeken találunk havat. Kevesebb pályát tudtak megnyitni, mint korábban és a már említett covid előtti nagyságú tömegnek kevesebb pályán kell összezsúfolódnia, amely az egyik tényező a sok balesetben.
Kitzbühel környéke (Kép: Flugpolizei Kitzbühel)
Kitzbühel környéke (Kép: Flugpolizei Kitzbühel)
A legrosszabbon lassan túlvagyunk. A héten fokozatosan csökken a hőmérséklet a hegyekben. Elbúcsúzhatunk a kétszámjegyű hőmérsékletektől. Kedden már havazás is érkezik az Alpokba, főleg a nyugati részre, de Ausztria is kap belőle egy kis havat (kb. 5-10 cm), de csak a magasabb régiókban, kb. 2000 méter felett.

Les Gets, mountain bike vagy síléc?
KOMMENTEK
Bélapó | 2023.01.02. 06:18
Az egyik szemem sír, a másik meg nevet. Nézem a pályákat - ez katasztrófa, de a gázkazánom nem kapcsol be, legfeljebb éjjel.
TZoli | 2023.01.02. 22:35
Nálunk sem kapcsol be, ennek ellenére most küldtek ki egy 312ezres számlát. Megbecsülték a téli fogyasztást, jó vastagon, és még az eddig kifizetett általányt sem vették figyelembe. Szólni kéne a gázműveknek is erről a felmelegedésről.
HJH | 2023.01.03. 16:46
Soliskón most is fagy. Szlovákiában a leghidegebb pálya. Lomnicon végig meleg volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Obertauern Alps
Otthonosan berendezett, 1-2 hálószobás, 2-6 fős apartmanok Obertauernben, 400 méterre a legközelebbi lifttől és sípályától. Szolgáltatások: szauna, teremgarázs, wifi, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Pension zur Heiligen Krone
A panzió 50 fő befogadására alkalmas, 7 db 4 ágyas stúdió jellegű apartman és 5 db 2 ágyas szoba várja a vendégeket büféreggelivel, saját étteremmel. A panzió teljes személyzete magyar.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger Panzió csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Mauterndorf szívében, Grosseck felvonóitól 1,5 km-re, de Obertauern, Katschberg, Fanningberg is pár perc alatt elérhető. Kétágyas és családi fenyőburkolatú szobák, szauna, gazdag büféreggeli!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.