Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Horvátországban nem csak tengerpart, hanem sípálya is van

2011.07.20. Bata Attila

Talán kevésbé ismert, de a horvátországi Zágráb melletti alacsony hegyen rendezik az egész síszezon egyik legnépszerűbb Világ Kupa versenyét. Az elmúlt években csak a szerencsén múlt, hogy volt elég hó a versenypályán, de a következő versenyre már elkészülhet a „hóbiztos” versenyt ígérő új víztározó.
Sljeme - a Zágráb közeli síközpont térképe
Az előző évekhez hasonlóan, Günter Hujara, a Világ Kupa versenyek atyaúristene adriai nyaralásával kötötte össze a horvátországi verseny teendőinek megbeszélését. Az már korábban kiderült, hogy a magyar határhoz közeli versenypályán a következő szezonban is rendezhetnek versenyeket, most már azt is tudják a rendezők, hogy mit kell elvégezniük még az idén.

Bár az egész sívilág Wengen, Kitzbühel vagy Schladming bűvöletében él, és hajlamosak vagyunk legyinteni a Zágráb melletti kékestetői magasságokban „emelkedő” Sljeme-hegy hallatán, mégis különleges verseny zajlik itt minden évben.

A FIS adatai alapján az tavalyi zágrábi férfi versenyt nézték meg legtöbben a televízió előtt, és a női verseny is második lett a nézettségi adatok alapján, csak a semmeringi verseny volt nézettebb. Ehhez még vegyük hozzá, hogy a FIS pontozza a versenyek szervezését is, és ennek alapján a zágrábi az előző szezon ötödik legjobban szervezett versenye lett.

Hujara kijelentette, hogy nagyon elégedett mindennel, de jó lenne egy víztározó, hogy biztosan legyen hó januárban ilyen alacsony magasságban. Persze, nem feltétele a verseny megrendezésének az új tározó, de a helyi szervezők is tudnak olvasni a sorok között és vették az üzenetet, bár nehéz lenne elképzelni, hogy a világ jelenlegi legjobb síelőjének (Ivica Kostelic) háziversenyét a FIS bátorkodna elvenni a közeljövőben.

A tározó építése nem új kérdés, már három éve tárgyal róla a zágrábi polgármester és a horvát környezetvédelmi minisztérium. A polgármester bizakodó, talán az idén elkezdődhet az új tározó építése. Fejlesztés biztosan lesz a síterepen, mert a Crveni spust (ez a versenypálya) melletti lift tavaly megrongálódott, ezt mindenképpen fel kell újítani. Azt talán felesleges bizonygatni, hogy egy megnövelt kapacitású hókészítő rendszer milyen lökést adhatna a főváros melletti terep forgalmának.

Az idei szezon versenyeit 2012 elején rendezik a Sljeme síterepen. Először a hölgyek versenyeznek január 3-án, majd a férfiak január 5-én. Az idén mindkét versenyt este, villanyfény mellett rendezik meg. Az idei lesz a nyolcadik női és az ötödik férfi verseny Zágráb mellett. A rendezők nagyon bíznak az új tározó megépítésében, hiszen abban mindenki egyetért, hogy eddig csak a szerencsén múlt, hogy nem kellett hóhiány miatt lefújni az előző hét versenyt.
A verseny helyszíne felülről
KOMMENTEK
Stani | 2011.07.20. 11:57
Azért úgy gondolom Platak überelhetetlen, havas sípályák, közben a háttérben a Kvarneri-öböl megcsillanó víztükre és a Cres sziget :)
Valaki járt már ott?

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.