Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztria: hol síelhetünk Húsvétkor?

2012.04.03. 2012.04.07. Stánicz Balázs | frissítve: 2012.04.07.

Rohamosan közeledik a Húsvét és vele együtt az utolsó össznépi rajzás a síterepekre. A nagyobb síparadicsomokban továbbra is méteres hó várja a síelőket és még havazás is várható. Összeszedtük, hogy hova érdemes menni az előttünk álló hosszú hétvégén.
Wagrain
Wagrain

A gleccsereken áprilisban van a legtöbb hó

Lassan de biztosan közeledik a téli szezon vége, no elkeseredésre semmi ok, hiszen még Húsvét után is hódolhatunk a szenvedélyünknek a gleccsereken és a még nyitva tartó magasabb síközpontokban. Talán kevesen tudják, hogy a gleccsereken április második felében éri el a téli hóvastagság a maximumát, tudniillik addig folyamatosan halmozódik; azaz januárban kevesebb havon síelünk, mint áprilisban.
Kapruni gleccser - Fotó: Kitzsteinhorn
Kapruni gleccser - Fotó: Kitzsteinhorn
Az osztrák síterepek többsége immáron hagyományosan Húsvétkor illetve rá egy hétre zárja be kapuit; tehát a legtöbb helyen április 9-ig és 15-ig húzhatjuk az íveinket.

Hova menjünk Húsvétkor ?

Hova érdemes menni, vetődik fel minden téli sportolóban a kérdés, amikor is Magyarországon már nyoma sincs az utolsó hónak; talán még a Mátra és Bakony (mű)hófoltjai tartják magukat, amik egy röpke hócsatára invitálják az arra kirándulókat. Ausztriában más a helyzet; a nagy magasságnak, eltérő klímának és az idei csapadékos télnek köszönhetően még jó néhány alpesi völgyben embermagasságúak a hófalak. Salzburg, Tirol, Vorarlberg, Felső-Ausztria és Felső-Stájerország terepein továbbra is méterekben mérik a havat; hó az bőven van, különösen az északi fekvésű lejtőkön.
Zauchensee a napokban - Fotó: Zauchensee Highlife
Zauchensee a napokban - Fotó: Zauchensee Highlife
A stájer „hódorádó”, Tauplitz még mindig szinte hihetetlen, 380 cm hóvastagsággal csalogatja a síelőket. Szégyenre való okuk a távolabbi síhegynek sincs, így Schladmingnak (180 cm), Obertauernnek (250 cm), Saalbachnak (155 cm), Hochkönignek (170 cm) vagy éppen Flachaunak (170 cm). Tirolban a nem gleccser síparadicsom közt továbbra is az Arlberg régió az éllovas, ahol három-négy méter a hóvastagság a hegyen.

Aki porhavat és télies viszonyokat szeretne azok számára a gleccserek, vagy olyan régió javasolható, ahol található a közelben gleccser; így például Mölltal, Ziller völgy (Hintertux gleccser), Kaprun vagy éppen Stubai, hogy csak néhányat említsünk. Természetesen hasonlóan jók lehetnek a magasabb osztrák terepek is – igaz ezek már jóval távolabb fekszenek - Serfaus-Fiss-Ladis, Ischgl, esetleg a már sokat emlegetett Arlberg régió. Aki közelebb szeretne annak Obertauern ajánlható.

A határ közelben sok helyen már győzött a tavasz; Mönichkirchen és St. Corona hetek óta zárva, Unterbergen már a kankalinok fakadnak. Semmering még tartja magát, itt a tervek szerint Húsvét hétfőig lehet síelni; igaz jobb viszonyokat inkább Stuhleck felső részén (Weißenelf és Steinbachalm) találunk. Sokkalta rózsásabb a hóhelyzet Ötscheren és Hochkaron, utóbbin még május elsejéig járnak a felvonók. (Frissítés: Hochkar sajnos a tervezettnél korábban, április 22-én bezár - a szerk.)
Nassfeld - Fotó: Miki
Nassfeld - Fotó: Miki
Ausztria napos tartományában, Karintiában az idén rendkívül kevés hó esett, és ez bizony nagy kihatással van a tavaszi síelésre. A kisebbek már bezártak a nagyobbak még valahogy tartják magukat és amolyan hófolt síelésre invitálnak. Nassfelden valamivel jobb a helyzet, de itt is csak a hóágyúknak köszönhetően; természetes hó szinte a nullával egyenlő. Aki mindenáron Karintiában szeretne síelni; irány Heligenblut, Turracher Höhe vagy a Mölltali gleccser, amelyek északi fekvésűknek köszönhetően az idei szezonban sokkal több hóban részesültek.

Milyen idő várható ?

A különféle időjárási modellek mostanság olyan szeszélyesek, akár maga az április, így nehéz biztosat mondani. Mindenesetre az osztrák meteorológusok szerint szerdáról csütörtökre egy kisebb hidegfront éri el az alpesi országot, ami lehűlést és havazást hoz a hegyekben. Csütörtökön csak 1500 és 2200 m közt fog havazni (délen lesz a magasabb hóhatár), majd péntektől napról napra hűl az idő; ekkor 1000-1900 m közé várható a havazás; 1000 méterig lehavazhat az Elő-Alpok térségében (Hochkar).

A hétvégén tovább csökkenhet a hóhatár és immáron 800-900 méteren, sőt vasárnap akár ennél alacsonyabb térszíneken is táncukat járhatják a hópelyhek. Húsvét hétfőjén folyatódik a télies időjárás időnkénti havazással. A friss hó mennyisége még kérdéses, a gleccsereken akár 20-40 cm is összejöhet.
KOMMENTEK
RM | 2012.04.06. 23:23
Van egy pontatlanság a szövegben (bergfex is rosszul tudja): "Sokkalta rózsásabb a hóhelyzet Ötscheren és Hochkaron, utóbbin még május elsejéig járnak a felvonók."

Május 1-i hosszú hétvégére már ne tervezzetek Hochkarral, ma kaptam ezt a levelet tőlük:

"Die Saison endet mit 22. April, am Wochenende danach ist kein Liftbetrieb mehr.
Mit freundlichen Grüßen
W... R...
************************
Hochkar Sport-GmbH & Co KG"

Mi is gondolkodtunk rajta, hogy a 4 napos hétvégén kinézünk, de április 22-én a speciális triatlonjukkal zárják a szezont. OT remélhetőleg nyitvatart. (Bergfex és saját honlap szerint is.)

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.