Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Idei szlovén hórekordok: öt méter hó, tíz méter hó

2014.02.18. Bata Attila

Rendkívül sok hó hullott az idei szezonban a szlovéniai Júliai-Alpokban. Ma reggelre a legmagasabb szlovén meteorológiai állomáson a hóréteg vastagsága elérte az öt métert! Azt is mérik, hogy ebben a szezonban mennyi hullott eddig összesen. Nos, soha ilyen korán nem érték el a tízméteres határt!
A legmagasabban fekvő szlovén meteorológiai mérőállomás (Kredarica – 2514 m) ma reggelre már 500 cm havat jelentett. Az ötméteres vastagságot még sosem értek el ilyen korán. Az eddigi rekord február 22. volt 1977-ből.

A tegnapi nap is érdekes volt hórekordok szempontjából. Amerikai mintára már itt is megtudhatjuk, hogy egy szezonban mennyi hó esik le összesen. Nos, tavaly augusztus elseje óta szorgalmasan összeadták a naponta lehullott hó mennyiségét, és tegnap elérték a tíz métert, vagyis egészen pontosan az 1020 centimétert. Ehhez jön még a ma reggelig hullott további 20 cm friss hó.

Kredarica webkamera ma délelőtt
Kredarica webkamera ma délelőtt
Az egész szezonban lehullott hó mennyiségének nyilvántartása megmutatja, hogy hóban mennyire gazdag egy síterep vagy egy hegység. Csak összehasonlításul, 10 méter/ szezonos érték már az átlag feletti havas szezonnak számít az Alpokban. Tavaly például a Francia-Alpok 2000 feletti részein mértek 10 métert az egész szezonban. Rendkívül havas szezon esetén több is összejöhet, mint tavaly a Pireneusokban, ahol 16 méter volt a csúcs. A „világcsúcsot” a leghavasabb hegynek tartott amerikai Mount Baker tartja, ahol az 1988/89-es idényben hihetetlenül sok hó, 29 méter hullott.

A szlovénok jól haladnak, hogy megdöntsék saját csúcsukat, amelyet a 2000/2001-es szezonban szintén Kredaricán mértek, akkor 1622 cm hó hullott abban az idényben. A legvastagabb havat is akkor jegyezték fel szlovén meteorológiai állomáson. 2001. április 22-én mértek kereken 7 métert.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.