Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újra jár Szlovákia legendás, együléses libegője

2023.08.17. Bata Attila

Tizenkét év szünet után a hétvégén ismét üzembe állították Szlovákia egyetlen együléses lanovkáját a Szlovák Paradicsomban. A festői környezetben található libegő október végéig közlekedik.
133 darab együléses szék szállítja az utasokat
133 darab együléses szék szállítja az utasokat
Sajnos, már elég öreg vagyok ahhoz, hogy elmondhassam, hogy még lezárása előtt utaztam a nemcsak Szlovákiában, hanem az egész világon ritkaságnak számító együléses libegőn. A lanovkát 1968-ban kezdték el építeni, majd 1970-es átadása után egészen 2011-ig üzemelt úgy, hogy közben 1986-1988 között végeztek rajta felújításokat.
A helyszín madártávlatból
A helyszín madártávlatból
Szlovákia egyik legnagyobb (és leghidegebb vizű) víztározójának a partján található Dedinky völgyállomása (808 m), majd a székek kb. 2 kilométeres utazás után érnek fel a hegyállomásra (Geravy, 1029 m). A táj tényleg csodás, így a 20 perces út jó időben élvezetes tud lenni, de rossz időben kicsit soknak tűnhet, ahogy a videóban látszik, a szombati átadást is esőben tartották meg.
Az átadás napján
2011-ben bezárták, majd sokáig tanakodtak, hogy mi legyen vele. Olcsóbb lett volna teljesen lebontani és egy modernebbet építeni helyette, de környezetvédelmi szempontból maradt a kisebb kapacitás, amely nem terheli annyira a környezetet. Az együléses felújítása 2018-ban kezdődött meg és 2020-ra be is fejeződött. A szlovák bürokráciának három évig tartott átadni a liftet. Az átadáson az egyik szónok meg is jegyezte, mire átadták a liftet néhány jótállási garancia már le is járt…

Ahogy a videóban is látható kékre festett együléses székeket fűztek a drótkábelre, összesen 133 darabot. Együléses révén elég alacsony kapacitással üzemel, óránként összesen 290 utast szállíthat mindkét irányba.

A felvonó október végéig üzemel, a felnőttjegy egy irányba 10, a retúr 15 euróba kerül. Az ülések stabilitása miatt 125 centiméternél alacsonyabb gyerekek és 100 kilogramm súly felettiek nem utazhatnak rajta. 15 éven aluliak, de 125 cm feletti gyerekek 7, illetve 10 eurót fizetnek, nekik a speciálisan kialakított ülésekben kell helyet foglalniuk.
KOMMENTEK
admin2 | 2023.08.18. 07:20
A cikkhez kapcsolódó facebook posztban rengeteg nosztalgikus komment érkezett és egy olvasónk fotókat is töltött fel, melyek anno 2004-ben készültek:
https://sielok.hu/fotoalbum/dedinky...-egyuleses-lift-2004-ben/...

Köszönjük!

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástipp
Lake Forest Dedinky Resort
Három apartmanházból álló resort Dedinky - Mlynky sítereptől 240 méterre saját pezsgőfürdővel, és szaunával, csodás kilátással a völgyre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.