Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elítélték az árokba csúszott magyar síbusz sofőrjét

2011.01.13.

Elítélték az árokba csúszott magyar síbusz sofőrjét Tavaly október 19-én kezdődött meg a klagenfurti bíróságon a február 20-i buszbaleset tárgyalása, amelyben egy 83 utas szállító kétemeletes busz, a havas úton árokba borult. Huszonkilenc utas megsérült, a sofőr nem használt hóláncot, a keddi tárgyaláson három hónapos felfüggesztett büntetést kapott.
Az idén februárban egy budapesti gimnázium diákjait szállító busz csúszott az árokba Ausztriában. A kétszintes buszon összesen 83-an utaztak, közülük 32-en sérültek meg, egyikük súlyosabban. Kedden befejeződött a baleset bírósági tárgyalása.

A busz Schönfeld irányából tartott Innerkremms síterepe felé az L267-es úton, a baleset három kilométerrel azután következett be, amikor a busz elhagyta Salzburg tartomány határát és belépett Karintia tartományba. A busz megcsúszott a havas hegyi úton, majd letért az útról, felborult és az út melletti árokba csúszott.

A busz vezetője nem rakta fel a hóláncot, mert úgy ítélte meg, hogy a havazás ellenére az út kissé havas, de jól járható. Az útfenntartó munkatársa szerint az utat a baleset előtt rendszeresen tisztították, de ennek ellenére a kötelező hólánc táblát kitették, a buszsofőrnek látnia kellett volna a figyelmeztetést.

A klagenfurti bíróságon a 40 éves magyar buszsofőrt gondatlanságból elkövetett testi sértéssel és mások testi épségének veszélyeztetéséért vonták felelősségre. Szakértők szerint a hólánc használata megakadályozhatta volna a balesetet, de azt a szakértői vélemény is elismerte, hogy a sofőr „lassan és óvatosan vezetett”.

A sofőr azt állította, hogy bár havas volt az út, nem látta szükségét a hólánc használatának. Hiába tette volna fel a láncot a hátsó kerekre, az első kerekek akkor is megcsúsztak volna a jeges úton. A bírónő a szakvéleményre hivatkozva három hónap felfüggesztett büntetést rótt ki a magyar sofőrre, a sofőr három nap gondolkodási időt kapott az ítéletet elfogadásával kapcsolatban.
KOMMENTEK
Kiskutya | 2011.01.18. 19:10
Mester, veled vagyunk!
huligan | 2011.01.21. 11:39
Értem én azt, hogy a hólánccal is megcsúszott volna... De az Isten szerelmére, kint volt a hóláncot használni kötelező tábla!!!
Kiskutya | 2011.01.22. 15:30
Huligan: a tűzoltón és a kamionon is volt hólánc mégis megcsúsztak. Persze fel kellett volna tennie, de akkor is megtörtént volna a baj!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.