Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Itt a hidegrekord: mínusz 91 fok a Déli-sarkvidéken

2013.12.09. Bata Attila

Tudósok mínusz 91,2 fokot mértek az Antarktisz egyik hegységében. A tervek szerint a mérési eredményeiket ezen a héten egy konferencián publikálják részletesen. A korábbi rekordot is a Déli-sarkvidéken mérték, még 1983-ban mínusz 89,2 fokkal.
Az Antarktisz Dome Fuji nevű hegyvidéken a legalacsonyabb Földön mért értéknek számító mínusz 91,2 fokot számol be erről a Daily Mail.

Az újság szerint a 3810 méter magas hegy környékén rögzített értéket műholdakkal és egyéb módszerekkel számolták ki az amerikai National Snow and Ice Data Centre tudósai. A tudósok szerint az is elképzelhető, hogy ennél még alacsonyabb volt a hőmérséklet egyes helyeken, hiszen ezt az értéket az egy négyzetméteren belüli műholdas értékek átlagaként kapták meg. Elmondásuk szerint tiszta és száraz időben alacsonyabb hőmérsékleteket szoktak mérni, mint viharban. Felfedezésükről az ezen a héten tartandó American Geophycial Union szervezet éves kongresszusán fognak részletesen beszámolni.

Ojmjakon és a hideg (Kép: http://www.vseneprostotak.ru)
Ojmjakon és a hideg (Kép: http://www.vseneprostotak.ru)
Az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet is az Antarktiszon mérték, 1983. július 20-án a Vosztok kutatóállomáson mínusz 89,2 fokot rögzítettek. Az északi félteken mért legalacsonyabb hőmérsékletek tekintetében az extrapolációval kiszámolt mínusz 71,2 fokkal Ojmjakon vezet, de a ténylegesen mért adatok között a szibériai Ojmjakon és Verhojanszk osztozik az első helyen mínusz 67,7 fokkal.

Mínusz 90 fok már nem embernek való, mínusz 78,2 fokon a széndioxidból már száraz jég lesz. Ezen a hőmérsékleten már percek alatt befagy az ember szeme, orra vagy tüdeje.

KOMMENTEK
bagolyhorsi | 2013.12.09. 10:56
Nem is tudom elképzelni, mennyire hideg lehet ott, ha itthon a -10 foknál már szenvedünk.:)
netgo97 | 2013.12.09. 14:50
Sapka sál :)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.