Jelentős havazás kezdődött Ausztriában és Szlovéniában

2022.03.31. Bata Attila

Úgy néz ki, hogy a tél még nem lőtte el az összes puskaporát és a mostani hétvégére visszatér a szomszédos országokba. A várható hómennyiségeket érdemes óvatossággal kezelni, azonban a még üzemelő magashegyi- és gleccserpályák elég utánpótlást kapnak ahhoz, hogy hétfőtől visszatérjen a téli hangulat.
Obertauern webkamera: ma délelőtti havazás
Nagyobb méretű havazásokhoz kedvező helyzet jött létre a hétvégére, amikor a délről érkező nedves levegő találkozik az északról érkező hideg légtömegekkel. Ilyenkor a nagyobb mennyiségű csapadék mennyisége borítékolható, azonban a területi eloszlása és a pontosabb mennyiség jobbára csak becsülhető.

A szlovák havazásról már írtunk, de Franciaországtól kezdve Svájcon át, Olaszországtól Szlovénián át Ausztriáig az összes alpesi ország érintett. Sőt! Még a balkáni országokba is komoly mennyiségű csapadék érkezik, a hegyekben havazással.

A havazás a magasabb régiókban már csütörtökön megkezdődött. Ausztria déli részén, pl. Nassfelden ma kora délután már 15 cm friss havat mértek. Máshol is havazott, ahogy a webkamerák képein látható. A csapadék komoly adósságot törleszt. Az Alpok déli oldalán már régóta hiánycikk, a stájer fővárosban (Graz) hat hét után most hullott először csapadék.

A hideg fokozatosan ereszkedik le északról, így a havazás határa is fokozatosan csökken. Pénteken már az alacsonyabb völgyekben (500-700 m) is havazhat Ausztriában az északi oldalon. A déli részeken (Karintia, Kelet-Tirol) kissé magasabban (1000 m) alakul a havazás határa. Az Osztrák Autóklub már kiadta a figyelmeztetést a hétvégére, és ne felejtsük el Ausztriában április 15-ig kötelező a téli gumi.

Pontos hómennyiségeket nehéz megbecsülni. Kb. 20-40 cm hó várható az osztrák hegyekben, 60 cm a havasabb régiókban vasárnapig. A déli oldalon a magasabban alakul a hóhatár.

Szlovéniában a helyi meteorológiai intézet 20-60 cm havat jósol hegyekbe, a Júliai-Alpok nyugati oldalára pedig 80 centimétert. Ebből csütörtök estig már közel fél méter lehullott Kredaricán (2513 m) és 33 cm Kanin mérőállomásán, ahol a hóvihar miatt be kellett zárniuk. Itt április 1-től április 18-ig működik az összeköttetés az olasz résszel (Sella Nevea).

A havazás sok síterepen olyan pályákra érkezik, ahol már rég elolvadt a hó, itt nem fog sokat segíteni. Azonban a még üzemelő síterepeken tökéletes mennyiségű utánpótlással lehet számolni, felfrissülnek a pályák, és a hóvihar elvonulása után, emelkedő hőmérsékletek között, jó körülmények mellett lehet majd síelni a következő héten. Még távolinak tűnik, de a rákövetkező hétvégén sem zárható ki egy újabb havazás.
Rudolshütte webkamera ma
Falkert Heidialm webkamera ma
Hochzillertal webkamera ma
Bad Kleinkirchheim webkamera ma
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.