Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Jön a tél: bezárt az olasz Stelvio gleccser

2014.11.03. Bata Attila

Igen, ebben nincs ellentmondás. A tél közeledtét jelzi, hogy bezárják az olasz gleccserterepet, amely csak a nyáron tart nyitva. Természetesen, télen is bőven van itt hó, éppen ez a gond. Annyi hó fog esni hamarosan, hogy nem lehet majd megközelíteni a 3000 méteres magasságban elterülő pályákat.
A Stelvió-hágóra vezető út az Alpok egyik legszebb panorámaútja. A közelében található a gleccserre épített síterep, ahol 1930 környékén kezdődött meg a síélet. A síterep igazi fellendülése az ötvenes évek elején kezdődött meg, amikor a legendás Giuseppe Pirovano és felesége szálláshelyeket és síiskolákat nyitott a gleccseren. Azóta a gleccser az olaszok egyik legmegbízhatóbb nyári síterepének számít.

Így kezdődik a szezon májusban
A panoráma utat általában októberben lezárják és valamikor májusban nyitják meg a nagyközönség előtt. Ebben az időszakban a síterep megközelíthetetlen.

A síterep beindítása minden évben a szokásos módon történik, vagyis májusban ki kell ásni a hó alól. Az idén, május elején, ez a kép fogadta az üzemeltetőket.

Így nézett ki május elején
Így nézett ki május elején
Többhetes kemény munkával megtisztították az utat valamint a síterepet is a méteres hótól. Május végén itt rendezték a híres olasz kerékpárverseny, a Giro d’Italia futamát is, és az időjárás szokás szerint megtréfált mindenkit, havazással várta a mezőnyt. A futam után az idén meg is nyitották a sípályákat.

Az idei nyár jól sikerült, a hóra nem lehetett különösebb panasz. Időnként érkezett az utánpótlás, a hóból nem volt hiány a síterepen gyakorló síiskolások és versenyzők örömére.

Az elmúlt hétvégén búcsúzott az idei szezontól a Stelvio. Legközelebb valamikor májusban fogadhat ismét síelőket.

Ennyi hóból kellett kiszabadítani a liftet
Ennyi hóból kellett kiszabadítani a liftet
A pályához vezető utat a helyi útkezelő szerda délután lezárja, mert újabb nagyobb havazás közelít.

A korábbi években többször is előfordult, hogy amikor Stelvio bezárt, akkor a szomszédos Bormio 3000 méter körüli pályái kinyitottak. Ha a beígért havazás elég havat hoz a héten, akkor ez most is bekövetkezhet. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.