Menü ≡

Szlovénia: nagyon sok hó hullott mostanában

2016.03.13. | Szerző: Bata Attila
Nehezen indult be a szezon Szlovéniában is, de február vége óta rengeteg hó hullott a Júliai-Alpokban. Vogel síterepén most körülbelül három és fél méter vastag a hó, a szezon legjobb hóviszonyait találjuk. A közeli meteorológiai mérőállomáson megdőlt a februári hórekord.
h i r d e t é s
Az üzemeltetők beszámolója szerint 350 cm vastag a hó Vogel síterepén, és ebből kb. 2 méter február 24. óta hullott. Eddig közel 6 méter hó hullott a síterepen az egész szezonban, de az üzemeltetők nagyon sajnálják, hogy az egyik rendkívül csapadékos januári hétvégén 400 milliméter eső hullott. Szerintük, ha akkor csak egy-két fokkal lett volna hidegebb, akkor ez a csapadék hó formájában hullott volna le, és akkor már 9 méternyi hónál tartanának az egész szezonban.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Természetesen a szezon kezdete óta lehullott 6 méternyi hó nem azt jelenti, hogy most ennyi van a síterepen, hiszen a hóréteg olvad, tömörödik, így értelemszerűen vékonyodik.

A közelben található Szlovénia legmagasabban épített meteorológiai állomása (Kredarica - 2514 m), ahol hórekordot mértek az elmúlt napokban. Érdekes statisztikai kategória a 30 nap alatt lehullott hó mennyisége, de ha már van ilyen, akkor jegyezzük meg, hogy ebben megdőlt a szlovén rekord. Február 9. és március 9. között 610 cm hó hullott Kredaricán.

Kreadricán már átlépték a 10 méteres határt, vagyis már ennél több hó hullott a szezonban. Érdekesség, hogy az első két hónapban nem sok havat kaptak, de az utóbbi két hónapban 830 cm hullott! Ma reggel 418 cm volt a hóréteg vastagsága, valószínűleg nem dől meg a 2001. április 22-én mért hétméteres rekord.

A sok természetes hó nagyon jó hír Vogel síterepének, hiszen itt nem lehet hóágyúzni. További jó hír, hogy sikerült megnyitni Szlovénia leghosszabb sípályáját, a 7,5 kilométer hosszú ®agarjev pályát.

A tervek szerint Vogel április 10-ig naponta nyitva tart, majd utána május 1-ig hétvégenként nyitnak ki.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »