Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovénia: nagyon sok hó hullott mostanában

2016.03.13. Bata Attila

Nehezen indult be a szezon Szlovéniában is, de február vége óta rengeteg hó hullott a Júliai-Alpokban. Vogel síterepén most körülbelül három és fél méter vastag a hó, a szezon legjobb hóviszonyait találjuk. A közeli meteorológiai mérőállomáson megdőlt a februári hórekord.
Az üzemeltetők beszámolója szerint 350 cm vastag a hó Vogel síterepén, és ebből kb. 2 méter február 24. óta hullott. Eddig közel 6 méter hó hullott a síterepen az egész szezonban, de az üzemeltetők nagyon sajnálják, hogy az egyik rendkívül csapadékos januári hétvégén 400 milliméter eső hullott. Szerintük, ha akkor csak egy-két fokkal lett volna hidegebb, akkor ez a csapadék hó formájában hullott volna le, és akkor már 9 méternyi hónál tartanának az egész szezonban.

Vogel
Vogel
Természetesen a szezon kezdete óta lehullott 6 méternyi hó nem azt jelenti, hogy most ennyi van a síterepen, hiszen a hóréteg olvad, tömörödik, így értelemszerűen vékonyodik.

A közelben található Szlovénia legmagasabban épített meteorológiai állomása (Kredarica - 2514 m), ahol hórekordot mértek az elmúlt napokban. Érdekes statisztikai kategória a 30 nap alatt lehullott hó mennyisége, de ha már van ilyen, akkor jegyezzük meg, hogy ebben megdőlt a szlovén rekord. Február 9. és március 9. között 610 cm hó hullott Kredaricán.

Vogel
Vogel
Kreadricán már átlépték a 10 méteres határt, vagyis már ennél több hó hullott a szezonban. Érdekesség, hogy az első két hónapban nem sok havat kaptak, de az utóbbi két hónapban 830 cm hullott! Ma reggel 418 cm volt a hóréteg vastagsága, valószínűleg nem dől meg a 2001. április 22-én mért hétméteres rekord.

Vogel
Vogel
A sok természetes hó nagyon jó hír Vogel síterepének, hiszen itt nem lehet hóágyúzni. További jó hír, hogy sikerült megnyitni Szlovénia leghosszabb sípályáját, a 7,5 kilométer hosszú Žagarjev pályát.

A tervek szerint Vogel április 10-ig naponta nyitva tart, majd utána május 1-ig hétvégenként nyitnak ki.
KOMMENTEK

Szállástippek
Ribno Luxury Glamping
Új, 2+2 fős faházikók saját, fűtött dézsafürdővel és szaunával a Bledi-tótól 2 km-re, Bohinj-Vogeltől 32 km-re. A szálláshoz akár privát reggeli, valamint félpanziós ellátás is rendelhető a szomszédos hotelben!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (2)
Bohinj ECO Hotel csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Szlovénia egyik legszínvonalasabb és legenergiatakarékosabb szállodája Bohinjska Bistrica üdülőtelepülésen, Vogel síterepétől 11 km-re. A szálloda vendégei ingyenesen használhatják a hozzá tartozó aquaparkot!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Aparthotel Triglav
Teljesen felújított apartmanház a Stara Fuzina faluban, a Bohinji-tó partjától légvonalban 600 méterre, a Voglre vezető kabinos lifttől pedig 5,5 kilométerre. Ellátás: reggeli, de az épületben egy á la carte étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.