Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazással kezdődött a július a Magas-Tátrában

2011.07.04. Bata Attila

Havazással kezdődött a július a Magas-Tátrában A július elejei havazás kissé megtréfálta a lazán öltözött túrázókat a Magas-Tátra mindkét oldalán, de főleg a lengyel oldalon lehetett bokáig járni a friss júliusi hóban. A Magas-Tátra csúcsai átmenetileg ismét fehérek, köszönhetően a szokatlan hidegnek és a hirtelen jött havazásnak.
Szombat reggel 8 centiméter hó esett a Magas-Tátra lengyel oldalán található Kasprowy Wierch (Gáspár-csúcs, 1991 méter) tetején. A hóból még mindig van, hiszen az elmúlt három napban a minimumhőmérsékletek mindig mínusszal kezdődtek, de a maximum sem ment +2 fok fölé. A lengyel meteorológusok szerint körülbelül 1500 méter magasság felett havazott a lengyel oldalon. A közeli Zakopanéban (857 méter) is csak 5,7 fokot mértek szombaton.

Július eleje a Kasprowy-csúcson (Kép: www.gazeta.pl)
Július eleje a Kasprowy-csúcson (Kép: www.gazeta.pl)
A nyári havazás nem szokatlan errefelé, szinte minden évben előfordul. Kivételesen emlékezetes marad 1993. augusztus vége, amikor 90 cm hó esett a Kasprowy-csúcson.

A Magas-Tátra szlovák oldala is fehéredett a hétvégén, itt az 1800 méter feletti részeken esett néhány centiméter. A Lomnici-csúcsra (Lomnicky Stit, 2633 méter) szombat este ért a havazás, azóta kisebb adagokban havazik. Ma reggelre már 9 centiméteresre „hízott” a hóréteg a Lomnic tetején, ahol már lassan három napja nem emelkedett nulla fok fölé a hőmérséklet. Érdekesség, hogy a hóból az Alacsony-Tátrába is jutott, szombaton Chopokon (2008 méter) még 2 cm havat mértek.
KOMMENTEK

Szállástippek
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.