Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Havazással kezdődött a július a Magas-Tátrában

2011.07.04. | Szerző: Bata Attila
Havazással kezdődött a július a Magas-Tátrában A július elejei havazás kissé megtréfálta a lazán öltözött túrázókat a Magas-Tátra mindkét oldalán, de főleg a lengyel oldalon lehetett bokáig járni a friss júliusi hóban. A Magas-Tátra csúcsai átmenetileg ismét fehérek, köszönhetően a szokatlan hidegnek és a hirtelen jött havazásnak.
Szombat reggel 8 centiméter hó esett a Magas-Tátra lengyel oldalán található Kasprowy Wierch (Gáspár-csúcs, 1991 méter) tetején. A hóból még mindig van, hiszen az elmúlt három napban a minimumhőmérsékletek mindig mínusszal kezdődtek, de a maximum sem ment +2 fok fölé. A lengyel meteorológusok szerint körülbelül 1500 méter magasság felett havazott a lengyel oldalon. A közeli Zakopanéban (857 méter) is csak 5,7 fokot mértek szombaton.

Július eleje a Kasprowy-csúcson (Kép: www.gazeta.pl)
Július eleje a Kasprowy-csúcson (Kép: www.gazeta.pl)
A nyári havazás nem szokatlan errefelé, szinte minden évben előfordul. Kivételesen emlékezetes marad 1993. augusztus vége, amikor 90 cm hó esett a Kasprowy-csúcson.

A Magas-Tátra szlovák oldala is fehéredett a hétvégén, itt az 1800 méter feletti részeken esett néhány centiméter. A Lomnici-csúcsra (Lomnicky Stit, 2633 méter) szombat este ért a havazás, azóta kisebb adagokban havazik. Ma reggelre már 9 centiméteresre „hízott” a hóréteg a Lomnic tetején, ahol már lassan három napja nem emelkedett nulla fok fölé a hőmérséklet. Érdekesség, hogy a hóból az Alacsony-Tátrába is jutott, szombaton Chopokon (2008 méter) még 2 cm havat mértek.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 219 vendég és 18 regisztrált felhasználó látogatja.