Menü ≡

Kalifornia: aszály miatt elmaradt a műhavazás

2014.08.22. | Szerző: Bata Attila
Lassan három éve aszály sújtja Kaliforniát. Az amerikai állam egyre jobban szenved a csapadék- és a vízhiány miatt. Sokan takarékosságra intenek, a közhangulat is egyre jobban a vízpocsékolók ellen fordult. A héten el is maradt egy rendezvény, ahol műhóval beterített parkban játszhattak volna a házi kedvencek.
h i r d e t é s
Egyre komolyabb az aszály Kaliforniában. Vízhiány miatt kevesebb és drágább zöldség és a gyümölcs, a kiszáradt növényekről nem tudnak begyűjteni a méhek, a vízierőművek kevesebb áramot termelnek, korlátozásokat vezettek be a vízhasználatra és egyéb kevésbé rózsás hírek érkeznek Kaliforniából.

Kalifornia 2014: kiszáradt föld, félig üres tározók, csordogáló folyók ...
Korábbi statisztikák szerint az állam egyes részein a víz nagy része a gyep locsolására megy el, de mostanában egyre több zöld gyep barnul be. Akik pedig ilyen ínséges időkben is a gyepüket locsolják, azok külön szégyenfalakra kerülnek az interneten. Ebben a közhangulatban egy kutyaeledeleket gyártó cég nem merte bevállalni, hogy a nagy kincset érő vízből legyárt 20-20 tonna havat augusztus végén, hogy a házi kedvencek abban rohangáljanak. Az idén a két kaliforniai (San Diego, San Franciso) műhavazás elmarad, de az ország többi részén nem marad el.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az aszály természetesen a síterepeket is érinti. Az állam egyik legfontosabb síterepe, Mammoth Mountain a hosszú szezonjairól híres. 2005/2006-ban októbertől augusztus 13-ig tartott a szezon, akkor egész szezonban 1470 cm hó esett. A sokévi átlag 860 cm, ennél már az idén is kevesebb hó hullott. Az utóbbi évtizedekben többször is sikerült a július 4-i állami ünnepeken is nyitva tartani, de erre az aszály óta már nincs esély.

Amennyiben a „történelmi aszály” folytatódik, erre most elég nagy az esély, télen bajban lehetnek a kaliforniai síterepek. Ha a szokásosnál kevesebb hó hullik, fel kell készülniük a hóágyúzás egyre hangosabb ellenzőire.

2014.08.22. 23:17:18 Stani
idén január vége Bear Mountain:
http://s14.directupload.net/images/...140129/hi3a8e9k.jpg
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »