Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kalifornia: 11 méter hó hullott eddig a szezonban

2017.02.17. Bata Attila

Igazán havas szezont hozott az eddigi tél a kaliforniai Mammoth Mountain síterepén. Február közepéig, az első havazás óta számítva összesen 11 méternyi hó hullott a síterepen. Csak összehasonlításként, a világ síterepeinek jelentős része egész szezonban nem lát ennyi havat.
Az egyik lift kiásása a hó alól
Az egyik lift kiásása a hó alól
Tegnapi adatok szerint 10,96 méter hó hullott a síterep legalján, 2715 méteres magasságban, ebben a szezonban. Mivel mára és a hétvége többi napjaira is havazást jeleztek a síterepre, így nagy valószínűséggel már a 11 méteres határt is túllépték.

Eredetileg az amerikai síterepek és meteorológusok használták előszeretettel a kumulatív hóadatokat. Egyszerűen csak összeadják a szezon összes havazásának mennyiségeit. Arra valószínűleg jó, hogy egy síterepről látható, hogy mennyire hóbiztos egy szezonban. Az utóbbi időben az európai síterepek is kezdik nyilvántartani ezeket a számokat.

Európában, ha egy szezonban 8-10 méternyi hó hullik összesen, akkor már nagyon havas télről beszélünk. Ritkább, extrém esetekben 10-15 méter is szokott esni az Alpokban, de 6-8 méternyi hóval már tökéletes szezont zárhat egy síterep.

Egy másik lift a hó alatt
Egy másik lift a hó alatt
Mammoth Mountain most tart 11 méternél (2715 méteren), de ezt nem azt jelenti, hogy ennyi a mostani hó magasság. Ez a sok hó természetesen nem marad meg, olvad, tömörödik és összemegy. A 11 méterből mostanra 452 centi maradt "csak" meg. A liftek hegyállomásánál, 3369 méteres magasságban azonban tegnap még tekintélyes, 863 centi havat mértek. Ez a jelenlegi vastagság.

Az elmúlt évek aszályai előtt utoljára a 2010/11-es szezonban hullott ennyi hó. Akkor még a nemzeti ünnepen, július 4-en is lehetett síelni. Akkor összesen 16,96 méternyi hó hullott az egész szezonban. Időarányosan a mostani szezonban eddig több hó hullott, mint 2011-ben, tehát van esély az új rekordra.

A síterep már most bejelentette, hogy július 4-ig biztosan nyitva tartanak. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.