Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kaliforniában méteres hó hullott 36 óra alatt

2021.10.27. Bata Attila

Rendkívül csapadékos időszak vetett véget a hosszú ideje tartó aszálynak Észak-Amerika nyugati részén. Főleg Kalifornia államban, ahol az utakon okozott gondokat a havazás. A síterepeken már inkább örültek neki, hiszen több síterep is a nyitásra készül a hatalmas havazás után.
Palisades Tahoe
Palisades Tahoe
Hétvégén komoly ízelítőt kaptak a télből a magasabb kaliforniai hegyek. 36 óra leforgása alatt 105 cm hó hullott Mt. Rose és 90 cm Palisades Tahoe síterepén. (Ez utóbbi nem egy új síterep, hanem az utóbbi időszakban nevezték át. A korábbi neve, Squaw-völgy, negatív jelentéssel bír az őslakos nőkkel kapcsolatban.)
Mt. Rose - Ski Tahoe
Palisades már be is jelentette, hogy pénteken nyitnak. A síterep 72 éves történetében eddig háromszor volt példa októberi síelésre, legutóbb 2004-ben. Mammoth Mountain, egy másik kaliforniai síterep is két héttel előbbre hozta a tervezett nyitást, miután közel méteres a hó a síterep felső részén, így most pénteken szintén megkezdik a szezont.
Gondok a Donner-hágó közelében
Az I-80-as úton található Donner-hágót (2151 méteren) vasárnap este le kellett zárni a havazás miatt a forgalom elől. Itt 74 cm hó hullott, amelyhez 140 km/órás széllökések társultak.

Érdekesség, hogy a Tahoe-tó környékén nem is olyan régen még az erdőtűz okozott hatalmas gondokat, most a tűzoltók az égő erdő helyett a vastag hóval borított fákról tettek fel képeket közösségi oldalaikra.

Az alsóbb részeken is sok csapadék hullott. Az elmúlt hónapok aszályos időjárása után számos tó vízszintje, vagy a síelőknek különösen fontos víztározók szintje is jelentősen emelkedett napok alatt.
Havas utak, Palisades Tahoe síterepén már készülnek a nyitásra
Sacramentoban, Kalifornia fővárosában is érdekes játékot űzött az időjárás. Tíz nappal ezelőtt egy kisebb eső vetett véget a rekordnak számító 212 napos szárazsági időszaknak, ez idő alatt nem hullott csapadék a településen. Hétfőn aztán egy nap alatt 138 mm eső hullott, amellyel megdőlt az 1880-ban mért rekord.
Palisades Tahoe
Palisades Tahoe
Amerikában már egy ideje megkezdődött a síszezon, főleg a Colorado-i terepeken, ahol most nem volt ennyire télies az időjárás. Tudjuk, hogy vannak honfitársaink, akik szívesen síelnek Amerikában, ők már valószínűleg értesültek róla, hogy november 8-tól az USA ismét fogad turistákat az Európai Unióból. A belépéshez és a síterepek, valamint a népszerű freeride vagy helisí élvezetéhez az amerikaiak által elismert oltás kell és még egy negatív teszt indulás előtt.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.