Menü ≡

Hóágyúkkal harcolnak az erdőtűz ellen az amerikai síterepeken

2021.09.04. | Szerző: Bata Attila
Már három hete ég az erdő Kaliforniában. Az utóbbi napokban egyre több síterep került veszélybe. Volt, ahol kisebb károkkal megúszták a tüzet, de vannak olyan síterepek, ahol most éjjel-nappal üzemelnek a hóágyúk a védekezésben.
h i r d e t é s
A tűz keletkezéshez közeli településről elnevezett Caldor erdőtűz már augusztus 14. óta okoz károkat Kaliforniában. Az első három napban még kevésbé volt aktív, azonban a megerősödött szél miatt egyre nagyobb területen kapott lángra az erdő.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A Tahoe-tó közelében található síterepek közül Sierra-at-Tahoe már biztonságban van, itt kisebb károkkal megúszták. Most Heavenly és Kirkwood síterepét fenyegeti a tűz.

A síterepek tényleg éjjel-nappal üzemeltetik a hógyúkat a védekezésben. A hóágyúk természetesen nem havat fújnak ki és nem közvetlenül a tűzre. A védekezés lényege, hogy amennyi vizet csak lehet, a levegőbe, az épületekre, a síliftekre és a növényzetre locsolnak. A levegőbe jutott nedvességet a szél a tűz irányába juttatja, így az nehezebben terjed a nedves növényzeten.
Az erős szél mellett a tűz terjedését a kiszáradt aljnövényzet és fák gyorsítják, így azok locsolása is segít a védekezésben. A síterepek a lifteket és épületeiket is hóágyúkkal locsolják, felkészülve a legrosszabbra, hogy a tűz odáig is elér.

A már említett Sierra síterepén is hasonló módszerekkel dolgoztak, itt a lifteket és a legtöbb épületet sikerült megmenteni a tűztől, egy karbantartó épület szenvedett komolyabb károkat. Szakértők szerint a hóágyúk kb. ötször annyi vizet tudnak másodpercenként szétszórni, mint a tűzoltó fecskendők.
A tűz terjedését nagymértékben befolyásolja a szél erőssége és iránya. Nem kizárt, hogy a következő napokban újabb síterepek kerülnek veszélybe.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknekUtasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »