Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóágyúkkal harcolnak az erdőtűz ellen Amerikában

2021.09.04. Bata Attila

Már három hete ég az erdő Kaliforniában. Az utóbbi napokban egyre több síterep került veszélybe. Volt, ahol kisebb károkkal megúszták a tüzet, de vannak olyan síterepek, ahol most éjjel-nappal üzemelnek a hóágyúk a védekezésben.
A tűz keletkezéshez közeli településről elnevezett Caldor erdőtűz már augusztus 14. óta okoz károkat Kaliforniában. Az első három napban még kevésbé volt aktív, azonban a megerősödött szél miatt egyre nagyobb területen kapott lángra az erdő.
Így terjedt a tűz augusztus végéig
Így terjedt a tűz augusztus végéig
A Tahoe-tó közelében található síterepek közül Sierra-at-Tahoe már biztonságban van, itt kisebb károkkal megúszták. Most Heavenly és Kirkwood síterepét fenyegeti a tűz.

A síterepek tényleg éjjel-nappal üzemeltetik a hógyúkat a védekezésben. A hóágyúk természetesen nem havat fújnak ki és nem közvetlenül a tűzre. A védekezés lényege, hogy amennyi vizet csak lehet, a levegőbe, az épületekre, a síliftekre és a növényzetre locsolnak. A levegőbe jutott nedvességet a szél a tűz irányába juttatja, így az nehezebben terjed a nedves növényzeten.
Heavenly
Heavenly
Az erős szél mellett a tűz terjedését a kiszáradt aljnövényzet és fák gyorsítják, így azok locsolása is segít a védekezésben. A síterepek a lifteket és épületeiket is hóágyúkkal locsolják, felkészülve a legrosszabbra, hogy a tűz odáig is elér.

A már említett Sierra síterepén is hasonló módszerekkel dolgoztak, itt a lifteket és a legtöbb épületet sikerült megmenteni a tűztől, egy karbantartó épület szenvedett komolyabb károkat. Szakértők szerint a hóágyúk kb. ötször annyi vizet tudnak másodpercenként szétszórni, mint a tűzoltó fecskendők.
Kirkwood
Kirkwood
A tűz terjedését nagymértékben befolyásolja a szél erőssége és iránya. Nem kizárt, hogy a következő napokban újabb síterepek kerülnek veszélybe.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.