Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kanin: négy év után átsíelhető a szlovén-olasz határ

2017.02.09. Bata Attila

2017. február 8. fontos dátum lehet a szlovéniai Bovec-Kanin és az olaszországi Sella Nevea síterepek közös történetében. Négy évig tartó szünet után végre át lehetett síelni az egyik síterepről a másikra. Korábban ezt a műszaki hiba, az idei szezonban pedig a hóhiány akadályozta meg. A mostani havazás mindent megoldott.
Az összekötő lift
Az összekötő lift
A hegy két oldalán található síterepet 2009 végén kötötték össze egy nagykabinos lift megépítésével. Ennek a pozitív hatása már meglátszott a 2009-2010-es szezon bevételein is. 2013 januárjában a szlovén oldalon leszakadt az egyik lift, majd utána csődbe ment a síterep és csak tavaly decemberben nyitottak újra. Rengeteget írtunk erről az időszakról.

Friss kép az olasz oldalról
Friss kép az olasz oldalról
Elvileg tehát helyreállt a világ rendje, gyakorlatilag azonban az idén alig hullott hó a hegy mindkét oldalán. A fenti pályákat sokáig nem lehetett megnyitni. A szlovénoknak január 19-én sikerült az olasz határig vezető pályát használhatóvá tenniük, de a másik oldalon még mindig nem volt elég hó.

Ezen változtatott az Alpok déli oldalát a hét elején beterítő nagy havazás, így az olasz oldalra érkezett 50 cm friss hónak köszönhetően meg tudták nyitni az eddig lezárt pályát is. Jelenleg 2200 méteres magasságban 135 cm vastag a hóréteg.

Havazás után az olasz oldalon
Havazás után az olasz oldalon
A két síterepen összesen 30 kilométernyi pálya található egy 70 hektárnyi területen. Sokak kedvence az olasz oldalon síelhető, 1200 méter szintkülönbségű és öt kilométer hosszú pálya, amely levisz a völgybe. Azokban a szezonokban, amikor a délről érkező nedves ciklonok sok havat hoznak, sosincs gond a hóval. Márciusra általában több méteres hóban lehet élvezni a napsütést. Idén a nagy havazások eddig elmaradtak, de márciusig még bármi megeshet. 
KOMMENTEK
Kis Kovi | 2017.02.09. 07:18
A Promotur (olasz) társaságnál Sella Nevea síterepre vásárolt jegyek érvényesek a szlovén oldalra is vagy valami különbözeti jegyet kell vásárolni?
bakosport | 2017.02.09. 09:06
Érvényes bizony!
százas | 2017.02.11. 18:45
Még kb. 2000 előtt voltunk ott. Sellából átbuszoztunk Bovecbe, majd onnan átengedtek bennünket a hegyi rendőrök vissza Sellába lécen. Felejthetetlen élmény a mai napig!

Szállástippek
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.