Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ez a sícsarnok több energiát termel, mint amennyit felhasznál

2024.05.10. Wesselényi Andrea

A németországi Alpenpark Neuss sícsarnok mellett 30 ezer négyzetméternyi területen építettek ki napelemes rendszert. A két évig tartó projekt végén a szabadidőközpont rákapcsolódott a hálózatra. "Több energiát termelünk, mint amennyire szükségünk van." - jelentette ki büszkén a karbonsemlegessé vált létesítmény egyik alapítója.
Kép: Alpenpark Neuss, Németország
Kép: Alpenpark Neuss, Németország
Ezzel jelentős lépést tettek a tiszta és fenntartható energiatermelés felé, az egész évben működő fedett sípálya széndioxid-kibocsátása nullára csökkent. A nagyméretű fotovoltaikus rendszer mellett egy kombinált hőerőmű is épült, amely intelligens hővisszanyerő rendszert alkalmaz. A teljes alpesi park, beleértve a Neuss sícsarnokot, a 4 csillagos Hotel Fire & Ice-t, valamint a nagy éttermeket és a hozzá tartozó szabadtéri létesítményeket, már teljes mértékben fedezni tudja ebből saját energiaszükségletét.
Drónfelvétel a sícsarnok melletti napelemparkról | Kép: Alpenpark Neuss
Drónfelvétel a sícsarnok melletti napelemparkról | Kép: Alpenpark Neuss
A Neuss Sícsarnok melletti parkolót is teljesen felújították és kiegészítették 30 db elektromos autó töltőállomással. Az Alpenpark Neuss új tulajdonosa idén tavasztól a SnowWorld International B.V., társaság, amely felvásárolta az épületegyüttest az alapítóktól, akik 23 évvel ezelőtt hozták létre Németország első fedett sícsarnokát.
Kép: Alpenpark Neuss
Kép: Alpenpark Neuss
Az alapítók, Augustus Pollen és Johannes Janz sikertörténete szüleik nappalijában kezdődött. A két barát tanulás mellett sítúrákat szervezett a barátaiknak és ismerőseiknek. Ezután jöttek a versenyek, az első mérföldkő a szinkronsí-világkupa volt Mönchengladbachban, amit öt alkalommal szervezték meg. "Amikor a sícsarnok ötlete felmerült, sokan mondták, hogy őrültek vagyunk, ez biztos nem lehetséges, és a sok hitetlenkedés rendkívüli módon ösztönzött minket. Egy fedett sípályát álmodtunk meg a Rajna-vidéken, Németország első városi síversenyének helyszínén. Azt gondoltuk, hogy ez ne csak egy lejtő legyen, hanem egy igazi kis síterep mindennel, ami hozzá tartozik." Pollen és Janz nekiláttak a munkának és mindössze három évvel később, 2001. január 4-én Németország első sícsarnoka megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt. Ma az egész évben működő fedett síterep és síiskola mellett sportszaküzlet, egy 101 ágyas hotel, étterem, alpesi sörkert és különféle sportolási és szórakozási lehetőségek (kalandpark, minigolf, fun-foci) teszik teljessé a kínálatot.
Let's go green! A napelempark építkezés folyamata két évig tartott.
Az alpesi aktív szabadidőparkban ma már 250 alkalmazott dolgozik és a létesítményt évente körülbelül egymillió vendég keresi fel.
KOMMENTEK
Adamant | 2024.05.11. 20:24
Síélmény nulla, de legalább tönkretettek több hektár földterületet, a látvány is szörnyű. És még büszkék is rá.
skalipat | 2024.05.12. 19:22
Siralmas.
Nekem a síelés a hegyoldal, a havas fenyők, és szabadban mozgás. Ide nem vágyom, még ha fizetnének érte se. Azt a pénzt mennyi értelmesebb dologra is elkölthették volna!
Hiking | 2024.05.13. 09:05
Greenwashing tipikus esete. A kettő között, a napelemek és az energiazabáló sípálya között nincs összefüggés, az a napelem kapacitás máshol is felhasználható lenne, és semmiben nem magyarázza meg azt, hogy mennyire energiapazarló dolog egy ilyen sícsarnok fenntartása. Arról nem is beszélve, hogy feltehetőleg ez az állami támogatások miatt éri meg, ha nem támogatnák, valószínűleg meg sem valósul.
Kis Kovi | 2024.05.13. 17:48
Az előttem hozzászólókkal értek egyet, pont ugyanezt gondoltam.

Amennyiben már ennyire mesterséges körülmények közötti síelésről van szó, akkor nekem például jobban teszik az, amikor tényleg a szabadban, műanyag pályán próbálnak valami hasonló élményt nyújtani, bár az sem közelíti meg azt az élményt, amit az ember a "rendes" síelés kapcsán megszerezhet.

Talán, ha jól emlékszem a szerbeknél volt egy egész hosszú műanyag pálya, amit az elmúlt években üzembe helyeztek.

A napelemek és más megújuló eszközök kapcsán - amelyek jelentős bányászati, ipari tevékenységgel jönnek létre, komoly logisztikai feladatokat adó telepítéssel együtt - még mindig nincs egyértelmű és hatékony újrahasznosítás, pedig egyre nagyobb szükség lesz rá az idő előrehaladtával.

Az ember csak reménykedik, főleg a fiatalok miatt, hogy a fúziós energia egy-két évtizeden belül megérkezik, mert akkor ezek az "őrültségek" is teljesen tolerálhatóak lennének.
M61021 | 2024.05.16. 17:24
Nekem tetszik :) Még itt is szívesen síelnék.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.