Menü ≡

Átadták a világ legnagyobb fedett síközpontját Kínában

2017.03.23. | Frissítve: 2017.07.08. | Szerző: Bata Attila
Márciusban Harbinban, Kína 10. legnagyobb városában elindították a visszaszámlálást, hogy 100 nap múlva átadják a négy éven keresztül épült, kisebb városnak megfelelő méretű élményparkot, benne a világ legnagyobb alapterületű beltéri síközpontjával.
h i r d e t é s
A kínai Wanda cégcsoport a legnagyobbak közé tartozik. Óriási projekteket és építkezéseket vittek végbe az előző években. A Harbin Wanda Cultural Tourism City névre keresztelt élménypark már a harmadik hatalmas szórakoztatóközpont Kínában, amelyet a Wanda cég épített. A cég egyébként több (szabadtéri) síterepet is üzemeltet Kínában. Az alábbi videó ízelítőt ad abból, mi várja a turistákat ebben a városban.

Az adatok szerint alapterületében rekorder az új csarnok. A behavazott alapterület közel 73 ezer négyzetméter, amely a duplája lehet a jelenlegi legnagyobb csarnoknak, a 35 ezer négyzetméteres holland SnowWorld Landgraaf épületének.

Ez hat darab, változó tudásszintű pályát jelent. A leghosszabb pálya szélessége 60 méter, a hossza pedig 500 méteres, ezt pirossal jelölik. A hosszabb fekete pálya 380 méter hosszú, 40 méter széles és átlagosan 25 fok meredekségű.

A pályákon egyszerre 1500-an síelhetnek majd, de ugyanennyien férnek majd el a téli világba bujtatott játszótéren és kiszolgáló területen is. A csarnokban két ülőlift szállítja majd az utasokat.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A síterepet már február végére behavazták, de még nem üzemeltetési vastagságban. Március elején 30 szerencsést sorsoltak ki, akik először szemlélhették meg a beltéri lejtőket. A kínaiak biztosak voltak benne, hogy a június 30-i színpompás ünnepségre minden a helyén lesz.

Kínában jelenleg hat beltéri sípálya üzemel, további nyolcat most építenek. Szabadtéri síterepeiket is hatalmas tempóban fejlesztik, a 2022-es téli olimpia megrendezésének elnyerése nagy lökést adott a síelésnek.

A korábban híressé vált sivatagi vagy forró klímájú beltéri havas építményekhez képest itt kissé más lesz a helyzet. Ott a turisták és a helyiek a gyakran 30-50 fokos meleg elől keresnek menedéket a fedett pályákon. Harbin alapból elég hideg télen. Nem véletlenül rendezik itt a jégszobrászok fesztiválját hosszú heteken át. Az ilyenkor szokásos mínusz 30 fokból kész megkönnyebbülés lesz betérni az egész évben mínusz öt fokon tartott sícsarnokba.

Az egész város megépítése 5,8 milliárd dollárba (kb. 1660 milliárd forintba) került. A befektetők szerint közel 10 ezer új munkahely jött létre a szórakoztató város megépítésével. A tervek szerint évente 20 millió látogató érkezhet majd a városba.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »