Menü ≡

Átadták Ázsia legnagyobb négyévszakos síterepét

2018.08.18. | Szerző: Bata Attila
Peking, pontosabban Kína 2022-ben téli olimpiát rendez. Kiemelt cél lett a síelés és a téli sportok népszerűsítése az országban. Hatalmas fejlesztéseknek köszönhetően egymás után épülnek a síterepek, a fedett sípályák vagy a télen-nyáron használható műanyag borítással (is) ellátott síközpontok.
h i r d e t é s
A helyi minisztérium kiadványa szerint az országban tavaly 703 síterep működött, igaz ezek nagy része kisméretű és nem mondható modernnek. Az utóbbi évben közel 50 síterep épült a hegyekben, ahol pedig a természeti körülmények nem alkalmasak a havon síelésre, ott fedett vagy műanyag borítású sípályákat építenek.

A kelet-kínai Sangtun tartományban található Csingcsou (Qingzhou) település melletti 1500 méteres hegyekről elnevezett Yunmen Mountain All-season síterepet ezen a héten adták át. A nevéből is látszik, hogy ezt egy négyévszakos síterepnek szánták. Bár ezt a tengerszintfeletti magasságot itthon simán elfogadnánk, de a környék nem igazán a havas teleiről híres. Így jött az ötlet, hogy valami olyan építsenek, amin hó hiányában is lehet síelni.

A képeket elnézve, az építészek is nagyszerű munkát végeztek. A környékbeli hegyek mellé, azokhoz tökéletesen illeszkedő síterepet terveztek, amelynek a pályái egy hatalmas, háromszintes épület, tetején érnek végig. Bár a pályák aljáról nem látni le, a 12 méteres magasság így is érdekes megoldás a tervezőktől. Az épület belsejében a szokásos kiszolgáló helyiségek kaptak helyet, valamint egy kisebb műanyag pálya is, ha kinn rossz az idő, a gyerekek ne maradjanak csúszás nélkül.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az épület két szélére a hegyről induló hosszabb pályák érkeznek, ezeket csak télen lehet használni, természetesen a pályák hóágyúzhatóak. Középen négy darab, különböző meredekségű (6, 10, 15 és 20 fokos) műanyag pálya épült, ezek közül az egyik csak a szánkózókat szolgálja ki. A hat sípálya egymás mellett ér véget az épület tetején.
A pályák esetében nem a hosszúságot adták meg, hanem - amerikai mintára - a síelhető felületet. A hat sí- és egy szánkópályán összesen 17 000 négyzetméteren lehet csúszni. A pályaborítást az egyik újságíró 7-8 cm magas, fehér gombáknak írta le, az alábbi képen látható, hogy miért.
Kínában tényleg szinte havonta adnak át valamilyen lejtőt, ahol már remek körülmények között lehet csúszni. A kormány célja, hogy hamarosan 300 millió kínai űzzön valamilyen havas-jeges sportot.

A most átadott létesítmény a legnagyobb ázsiai négyévszakos síterepként hirdeti magát. Érdekesség, hogy a nemrég átadott pekingi fedett síaréna a maga 20 ezer négyzetméteres pályáival is így hirdette magát. Még ebben a hónapban átadnak egy újabb sícsarnokot délnyugaton is, hogy "ne kelljen északra menni síelni".
Kínában hatalmas pénzeket ölnek a fejlesztésekbe, ezekre a szezonban még visszatérünk.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »