Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Stagnálás után újra növekszik a világ sípiaca

2018.05.14. | Szerző: Wesselényi Andrea
Három évnyi stagnálás után újra növekedésnek indult a világ síelőinek száma. Az előző szezonhoz képest a növekedés 4 százalékos volt - ezt állapította meg tanulmányában Laurent Vanat, svájci kutató, aki 10 éve minden szezon után közzéteszi a világ sípiacáról szóló átfogó jelentését.
A 214 oldalas "International Report on Snow & Mountain Tourism" című tanulmány idei jubileumi kiadása három nyelven (angolul, kínaiul és franciául) készült el, és a 2018 áprilisában rendezett Mountain Planet Nemzetközi Kiállításon mutatták be Grenoble-ban.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A világ 67 országában léteznek felvonókkal ellátott síterepek, de ha a beltéri és a műanyag-borítású pályákat, valamint a síalpinizmusra alkalmas hegyeket is hozzávesszük, akkor elmondhatjuk, hogy a világ mintegy 100 országában lehet síelni. Összesen 2113 síterep létezik, és ezek 36%-a az Alpokban található. A sípiac lendületesen fejlődik Kínában, ahol 2017-ben 57 új síterep jött létre. Dinamikusan fejlődik a kelet-európai országon sípiaca is, egyre többen tanulnak meg síelni hazai pályán és indulnak meg azután külföldi úti célok felé.
Az egy szezonban egy milliónál több látogatót fogadó síterepek 80%-a az alpesi országokban található. Egyértelműen az Alpokban koncentrálódik a síturizmus, Európa síterepeit látogatja meg a síelők 43%-a. Érdekesség, hogy az alpesi országok a síelőknek mindössze 15%-át adják, tehát nagy arányú a külföldről érkező síelők száma. A síturizmus második legnagyobb desztinációja Amerika (azon belül is főként Észak-Amerika) a látogatók összesen 21%-ával.
Ausztriába és Franciaországba érkezik a legtöbb síelő, itt találhatók a legnagyobb kiterjedésű sícentrumok. A síelők száma az egész világon Vanat úr becslése szerint kb. 130 millió. Ez a szám az elmúlt évhez képest növekedett, köszönhetően annak, hogy Ázsiában és Kelet-Európában nőtt a síelni utazók száma.
A síelők aránya a népességhez viszonyítva Lichtensteinben, Svájcban és Ausztriában a legnagyobb. Magyarországon kb. 550.000 síző van jelenleg, mely a lakosság 5,6%-a.

A teljes tanulmány ingyenesen letölthető a vanat.ch weboldalról.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »