Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vanat-jelentés: növekvő tendenciák a síturizmusban

2020.05.11. sielok.hu

Idén tavasszal megtorpant, de az előző évben rekordot döntött a világ síturizmusa, ha a globális látogatottsági adatokat tekintjük. Ezt emelte ki Laurent Vanat, svájci közgazdász-kutató, aki 2020. április végén online sajtótájékoztatón mutatta be legújabb átfogó jelentését a világ sípiacáról (International Report on Snow & Mountain Tourism).
Laurent Vanat becslése szerint a világon jelenleg 135 millióan síelnek
A síturizmus a kedvezőtlen körülmények (az éghajlatváltozás, a fokozódó verseny és demográfiai viszonyok) ellenére, zsinórban a harmadik éve növekvő tendenciát mutat, ami igencsak jó hír az iparág résztvevői számára. A 2018/19-es téli szezonban a látogatások éves száma meghaladta a 350 milliót. Az Alpok és Nyugat-Európa országai ennek kicsivel több mint 50%-át tudhatja magáénak, míg Amerika - főként Észak Amerika - részesedése 21%.
Síelő látogatások alakulása régiónként (millió) | Forrás: Laurent Vanat, 2020 International Report on Snow & Mountain Tourism
Síelő látogatások alakulása régiónként (millió) | Forrás: Laurent Vanat, 2020 International Report on Snow & Mountain Tourism
A növekedés elsősorban a kelet-európai és ázsiai országokban erősödő érdeklődésnek köszönhető. Kína komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű infrastruktúrát, vadonatúj létesítményeket hozzon létre a 2022-es Téli Olimpiai játékokra. 2019-ben 28 új létesítményt nyitottak meg, mellyel 770-re emelkedett a kínai síterepek száma. Ez a szám 2022-re, akár 1000 fölé is emelkedhet, így az 2018/19-es 20 milliós ázsiai látogatószám, akár 40 millióra is ugorhat a téli játékok után. Ezzel Kínát hamarosan a sípiac legnagyobb szereplői közé fogják sorolni.

A látogatások aránya országonként

A jelentés idei 12. kiadásába belekerült Nepál, ahol néhány hegyi faluban házilag készített ("home-made") sífelvonót telepítettek, így már a világ 68 országában léteznek felvonókkal ellátott síterepek, de ha a beltéri és a műanyag-borítású pályákat, valamint a síalpinizmusra alkalmas hegyeket is hozzávesszük, akkor elmondhatjuk, hogy a világ mintegy 100 országában lehet síelni.

A 2018/19-es szezonban az USA síterepei kiváló havat kaptak, ami hozzásegítette az országot ahhoz, hogy ismét a dobogó tetejére kerüljön, a látogatottsági szint a negyedik legjobb volt az elmúlt 41 évben. A növekedést elősegítette a mega-bérletek terjedése, amit az iparág konszolidációja által generált növekvő verseny erősített. Ez a trend a dinamikus árazással együtt elérte az európai síterepeket is. Sok helyen még szkeptikusan fogadják és nem is terjedt el széles körben, ugyanakkor a több régióra vonatkozó kedvezményes síbérlet vásárlás lehetősége helyrebillentette az évek óta stagnáló svájci üdülőhelyek látogatottságát. A Cseh Köztársaságban, Lengyelországban és Szlovákiában is vannak érdekes példák arra, hogy miként integrálják a síterep-üzemeltetők az interaktív ügyfél-kezelési rendszereket.
Egy országra jutó látogatások száma évente (millió)
Egy országra jutó látogatások száma évente (millió)

Síterepek és síelők megoszlása a világban

Az erős ázsiai növekedés ellenére a sízés hazájának továbbra is Európát tekinthetjük, a világ síterepeinek 37%-a az Alpokban található. Egész Európa pedig nagyjából a sícentrumok felét mondhatja magáénak. A világ legnagyobb síparadicsomainak 86%-a Európában található. És mi számít nagy síterepnek? Azok a síközpontok, ahol a látogatók száma évente meghaladja az 1 milliót. Ausztriában és Franciaországban nemcsak a legnagyobb síterepek találhatóak, de a legtöbb sífelvonó is itt üzemel. Ezekben az országokban jelentős beruházásokat eszközöltek, pályarendszereket kötöttek össze, modernizálták a felvonókat, megnövelve kapacitásukat ezáltal még inkább attraktívvá téve az odautazást.
Síterepek toplistája, az éves látogatások száma alapján (millió) | Forrás: Vanat Report 2020
Síterepek toplistája, az éves látogatások száma alapján (millió) | Forrás: Vanat Report 2020
A síelők száma globális szinten növekedést mutat, Vanat úr már 135 millióra becsüli számukat. Az alábbi ábra egyben arra is rávilágít, hogy mely régiók a síturizmus nyertesei. Míg az Alpokban találhatóak a leglátogatottabb síközpontok, addig az ottani síelők száma mindössze 16 %-át teszi ki a globális számnak.
A világ síelőinek megoszlása földrajzi hely szerint | Forrás: Laurent Vanat, 2020 International Report on Snow & Mountain Tourism
A világ síelőinek megoszlása földrajzi hely szerint | Forrás: Laurent Vanat, 2020 International Report on Snow & Mountain Tourism

A hazai síelők száma is növekedett

Az enyhe telek és a más országoktól messze elmaradó természeti adottságaink ellenére a síelők száma évek óta növekvő tendenciát mutat. Hazánkban már 587 ezer síző van, ami a lakosság közel 6%-át jelenti. 90%-ban azonban továbbra is külföldre utazunk, ha hódolni szeretnénk szenvedélyünknek.

A Vanat-jelentés szerint a hazai sípályákon évente összesen 400.000 látogatást regisztrálunk, melyből 7.200 jut egy felvonóra.

A síelők aránya a népességben Svájcban és Ausztriában a legnagyobb, ebben nincs is semmi meglepő, ennél sokkal érdekesebb, hogy az olyan nagy sínemzetek, mint Franciaország vagy Olaszország jóval hátrébb foglalnak helyet a listán, míg Magyarország néhány kelet-európai országot tudott maga mögé utasítani.
A síelők aránya a környező országokban | Forrás: Laurent Vanat, 2020 International Report on Snow & Mountain Tourism
A síelők aránya a környező országokban | Forrás: Laurent Vanat, 2020 International Report on Snow & Mountain Tourism
A teljes tanulmány ingyenesen letölthető a vanat.ch weboldalról angol és francia nyelven.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.