Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kína hamarosan átadja az 50. beltéri síterepét

2023.07.28. Bata Attila

A kínaiak óriási hangsúlyt fektettek a téli sportok és ezen belül a síelés népszerűsítésére az elmúlt években. A kampány célja az volt, hogy a helyi rendezésű téli olimpia előtt minél több embernek adjanak lehetőséget a téli sportok kipróbálására, azonban a fejlesztések az olimpia után sem álltak le.
Kína hatalmas ország, azonban földrajzi és éghajlati okok miatt síterepeket nem lehet bárhol építeni az országban. A hegyekben épült sípályák megközelítése nem egyszerű a többség számára, így a kínaiak a sípályákat viszik közelebb a nagyközönséghez beltéri síterepek vagy havas központok megépítésével. Ez utóbbiban inkább a téli élmény számít, sok helyen nincs is igazi sípálya, hógolyózás, szánkózás, a ritkán (vagy sosem) látott hó megismerése is vonzza a látogatókat.

Mostanra Kína már 44 fedett havas központot épített, és az átadás előtt álló további hattal együtt az év végére elérhetik a félszázat. Az Indoor Snow News portál szerint jelenleg 135 ilyen építményt üzemeltetnek a világon, ebből a kb. harmadát Kínában. A három legnagyobb beltéri síközpont Kínában található, de az első 10-ben is hat kínai építményt találunk.
Egy kínai fedett síterep
A világ jelenlegi legnagyobb beltéri síközpontját Hejlungcsian tartományban építették fel, ahol télen gyakori a mínusz 30 fok, így itt a fedett pályán síelés sokkal kellemesebbnek tűnik, mint a szabadtéri.

A 15 milliós, szubtrópusi Sencsenben már épül a 2025-ös átadásra váró még nagyobb méretű Ice and Snow World, ahol 80 ezer négyzetméteren (kb. 11 focipálya) lehet síelni. A legnagyobb ebben az esetben az alapterületet jelenti, hiszen az itt épülő 441 méteres pályánál Európában is találunk hosszabbakat.

A fedett sípályák megépítése és üzemeltetése nem olcsó mulatság, komoly fizetőképes keresletet feltételez. 2000 környékén a világ gazdagabb felén is sorra mentek tönkre ezek a létesítmények. Japánban pl. kb. tízet zártak be, köztük akkor a világ legnagyobbjának számító, de folyamatosan veszteséges épületet, amelynek a helyén egy év alatt felépült Japán első IKEA áruháza. Mostanra látszik a trend, hogy az önmagukban álló fedett csarnokok nem működnek gazdaságosan. Azok a vállalkozások sikeresek, ahol egy bevásárló központba, vagy egyéb szórakoztatási lehetőségek közé építenek fedett havas szórakozási lehetőségeket.
Egy másik kínai fedett síterep
Az USA-ban meglehetősen későn, 2019-ben adták át az első beltéri síterepet, azonban nemrégen jelentette be az üzemeltető, hogy a sikeren fellelkesedve további 20 hasonló létesítményt terveznek Észak-Amerikában a következő években.

Az egykori szocialista országokban csak Moszkvába és Litvániában épült hasonló építmény. Időről-időre felröppennek hasonló ötletek, de ezek rendszerint örökké tervek maradnak. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.