Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fedett sípályát terveznek Szlovákiában a magyar határhoz közel

2023.02.14. Bata Attila

Tavaly decemberben ismételten felröppentek a hírek, hogy a szlovákiai Galántára tervezett és időközben leállt, hatalmas beruházás talán mégiscsak megvalósulhat. Európai szinten is egyedinek számító projekt fedett sípályát és sífutó alagutat is ígér 2027-re.
Kép: Sport Park International
Kép: Sport Park International
Az alábbi képen is látható, hogy a Sport Park International vállalkozás nem aprózza el. A közel 34 hektáros területen számos sportlétesítmény épülne. Ehhez hasonló sportközpont tényleg egyedi lenne Szlovákiában, és a világon sem sok hasonló üzemel.
Így néz ki a teljes beruházás (Sport Park International )
Így néz ki a teljes beruházás (Sport Park International )
A képen látható létesítmények megépítésének tervezett határidejét három szakaszra bontották. Először a Központi blokk, a focipályák, futball csarnok és a szabadtéri létesítmények készülnének el 2025-re. Utána a fedett, 50 méteres uszoda 2026-ra. Majd harmadik körben, 2027-re a jégkorong csarnok, a fedett sípálya, és a képen nem látható földalatti alagútban kialakított sífutópálya. Természetesen, bennünket ez a szakasz érdekel a legjobban.

Fedett jégkorongpályából mindjárt kettő is épülne, egyik az európai méretek szerint, míg a másik az észak-amerikai (NHL) sztenderd alapján.
Kép: Sport Park International
Kép: Sport Park International
A fedett sípályát egész évben üzemeltetnék. Egy 750 méter hosszú és 120 méter széles lesiklópályát terveznek 48 méteres szintkülönbséggel. A tetejére egy négyszemélyes lanovkával lehetne feljutni. A sípálya tetején egy körbár épül panorámás kilátással és 80 férőhelyes vendéglátással.

Az északi sportokra is gondoltak. A biatlonosok egy 8 állásos lőteret kapnak, ahol mobillelátókon 120 néző követheti a versenyeket. Az 1,25 kilométer hosszú pálya nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas lesz. Szélessége 12 méter magassága eléri a 3,9 métert. A körpályán négy „pihenőszigetet” alakítottak ki, ahol felszerelést lehet igazítani, vagy a lassabbak elengedhetik a gyorsabbakat. Egyszerre 40 sífutó körözhet az alagútban, amelyhez hasonló már épült például Németországban is.
Kép: Sport Park International
Kép: Sport Park International
Galánta Szlovákia nyugati részén található, üzleti szempontból fontos, hogy közel a magyar és az osztrák határhoz. Győrből autóval kb. egy óra alatt elérhető. A projekt először hat évvel elezelőtt került be a hírekbe, majd az elmúlt négy évben minden kapcsolat megszakadt az akkori helyi önkormányzat és a befektetők között. Az új helyi vezetés és a befektetők újratervezik az egész projektet, amely jelenlegi árakon kb. 250 millió euróba (kb. 98 milliárd forint) kerülne. A városnak és az adófizetőknek várhatóan nem kerül pénzébe a projekt, még az építési terület is magántulajdonban van.

Nem akarom lehűteni a reményeket, de az ilyen projekteknek a nagy része örökké terv marad a világban, Szlovákiában sem sikerült még haladás elérni ez ügyben. 2008-ban a szintén Nagyszombati kerületben található Egbell (szlovákul Gbely) településre terveztek egy ennél kisebb fedett sípályát, de nem lett belőle semmi. Legutóbb 2016-ban Donovalyban a sípálya üzemeltetőitől független cég akart sícsarnokot építeni, azóta tart a huzavona az engedélyezési folyamatban, de az engedélyeket máig sem kapták meg.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.