Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szaúd-Arábia nem viccel: sípályát építenek!

2022.03.08. Bata Attila

Már megszokhattuk, hogy az arab országok egymást licitálják felül a vadabbnál vadabb építkezésekkel. A környéken már építettek fedett sípályát, most azonban megkezdték egy "igazi", kültéri sípálya építésének az előkészítését.
(Kép: neom.com)
(Kép: neom.com)
A következő évek egyik legőrültebb építkezésének tűnik az 500 milliárd dolláros, igencsak futurisztikus megacity, Neom megépítése. A szaúdi koronaherceg, Mohammed bin Salman, még tavaly januárban jelentette be a "The Line" nevű projektet, amely egy 170 kilométer hosszú, kb. egymilliós, ultramodern település megépítését jelenti. Teljesen autóforgalom nélkül, zéró károsanyag-kibocsátással, de ígérete szerint a település egyik részéről 20 perc alatt el lehet jutni a másikba, vélhetően valamilyen gyorsvasúttal.
Idealizált síelés, hegynek felfelé
Neom a tervek szerint 33-szor nagyobb lesz, mint New York és a területén például épül egy nyolcszög alakú, a Vörös-tengeren lebegő rész (Oxagon) is. Normálisan már ennyi infótól is szédülne az ember feje, múlt héten azonban a koronaherceg újabb ambiciózus tervvel állt elő: síterep is épül a jövő városában!

A síterepről már látványterveket is közzétettek, sőt múlt hét óta a külföldi tévéadókon a fenti kisfilm pörög elég gyakran. Persze a hegyen felfelé síelő és snowboardozók látványa nem csökkenti a szkeptikusok létszámát. Ez a lenne Trojena, a hegyi turizmus helyi fellegvára.
Falu a hegyoldalban (Kép: neom.com)
Falu a hegyoldalban (Kép: neom.com)
Ide egy egész évben üzemelő síterepet terveznek, wellness-központot, valamint a látványterven is látható, a hegyoldalba épített "függőleges falut", amely a Vault névre hallgat, ha valaki a 2026-ra tervezett nyitás után esetleg kiadó apartman után érdeklődne.

Trojena tehát hamarosan épül. 700 ezer látogatót és 7000 állandó lakost várnak csak a hegyi üdülőrészre. Közel 10 ezren vehetnek részt az építkezésben, amelynek a munkaerő toborzása már megkezdődött.

A síterep az ország észak-nyugati részén található Tabúk régióban épül meg, ahol a Midian-hegység közel 2600 méterig emelkedik. Az kétségtelen, hogy az ország többi részéhez hasonlítva itt jóval hűvösebb a klíma, de ez is olyan tavaszias síelést jelenthet. A meteorológiai adatok szerint januárban és februárban az átlagos minimum hőmérsékletek 1-2 fok körül alakulnak, napközben a maximumok már 14-15 fok körül.

Amikor havas képeket látunk a Közel-Keletről, az jó eséllyel itt is készülhetett. Az idei télen eddig már háromszor havazott, és a statisztikák szerint ez az egyetlen hely Szaúd-Arábiában, ahol évente legalább egyszer havazik.

Ahogy írtuk a síterep 2026-ra, a tervezett város, Neom, 2030-ra készülhet el.
A hegyvidéki rész további tervei
KOMMENTEK
Bélapó | 2022.03.08. 09:44
Hát ha már Bukovel-be nem mehetünk..........
minerel | 2022.03.09. 05:44
de a műanyag szívószálakat ticcsák be!!
Lata | 2022.03.10. 10:02
Minden csak pénz kérdése. A világ összedobja nekik. Inkább az olaj árát vinnék le 50 $ alá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.