Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákok üzemeltetnék a szaúdi síterepet a jövő városában

2023.02.16. Bata Attila

Van rá esély, hogy a Szaúd-Arábiába tervezett látványos település síterepét a szlovákok üzemeltethetik. Az arabok hamarosan kiválasztják a szolgáltatót, még az is lehet, hogy a jövőbeli alkalmazottakat Chopokon fogják betanítani?
(Kép: neom.com)
(Kép: neom.com)
Dobálózhatnék a jelzőkkel, hogy giga, mega vagy futurisztikus, de az biztos, hogy a szaúdiak tervei látványosak és nem sok embert hagynak „hidegen”, nehéz középen maradni az őrült megalománia és a forradalmi koncepció közötti vitában. Közel egy évvel ezelőtt írtam a tervezett megacity, Neom megépítéséről, részletek ebben a cikkben.
(Kép: neom.com)
(Kép: neom.com)
Azóta történt egy-két érdekes esemény. A sítereppel együtt épülő űrkorszaki település ötlete annyira megtetszett a kontinens sportvezetőinek is, hogy a 2029-es Ázsiai Téli Játékok megrendezését is megkapta a még csak látványvideókban és makettekben létező „síterep”. Tavaly decemberben pedig elkezdődött az építkezés, hogy a látványvideókból valóság váljon 2030-ra, a sícentrum már 2026-ra.
Haladnak a dolgok. A sípálya alatti szálloda üzemeltetőjét már kiválasztották. (Kép: neom.com)
Haladnak a dolgok. A sípálya alatti szálloda üzemeltetőjét már kiválasztották. (Kép: neom.com)
Mondanám, hogy az álláshirdetések széles választéka áll rendelkezésére a kalandvágyóknak, de a katari foci világbajnokság építkezései sem arról váltak híressé, hogy szigorúan betartották a biztonsági intézkedéseket. Hirdetéseket nemcsak a munkavállalók böngésznek, hanem a vállalkozók is, így jutottak el a szlovákok ahhoz, hogy jelentkezzenek tanácsadónak a síterep üzemeltetésében, vagy akár saját maguk is üzemeltessék.

Igor Rattaj, a szlovákiai TMR cég igazgatótanácsának az elnöke. A cég tevékenysége eléggé ismert lehet hazánkban, hiszen több országban is sípályákat üzemeltetnek. Aki síelt már Chopokon, Tátralomnicon vagy Csorbatónál, az náluk csúszott. Szintén ők üzemeltetik a legjobb lengyel síközpontot (Szczyrk), és Csehországban (Špindlerův Mlýn és Ještěd) is aktívak. Rattaj szeret megnyilvánulni a szlovák médiában, többek között arról is értekezett, hogy ő szívesen megtanítaná az osztrákoknak, hogyan kell egy síterepet üzemeltetni. Erre azért már van lehetősége, hiszen már Mölltal és Ankogel is hozzájuk tartozik.
Idealizált síelés, hegynek felfelé
Ilyen referenciákkal azért már be lehet jutni a szaúdi herceghez, aki az említett projekt egyik megálmodója. Ehhez jól jött az új szlovák nagykövet szaúdi bemutatkozása, amelynek alkalmával megbeszélhették a jövőbeli síterep üzemeltetését. Erről már egy ideje egyeztetnek a szlovákok a szaúdiakkal, akár tanácsadóként, akár üzemeltetőként (közös szaúdi-szlovák cégben) is szerepet vállalnának. Rattaj szerint elmondták elképzeléseiket, most már a szaúdiak térfelén pattog a labda. Természetesen a szlovákok a világ más síterepeiről is számíthatnak vetélytársakra. Rattaj szerint körülbelül fél éven belül megszülethet a végleges döntés az üzemeltetőről.
A hegyvidéki rész további tervei
KOMMENTEK
Bélapó | 2023.02.16. 07:11
Felvettem a bakancslistámra!
radnai.kalman | 2023.02.19. 13:56
Aki felfelé is tud sielni a lejtőn (video), annak nem lehet gond megépíteni. :)
Ott nappal még 2500 méteren sem fagy.
Milyen lesz így a pálya?
atesz316 | 2023.02.23. 12:02
Az ilyen tervekről és kivitelezésekről mindig az jut eszembe, hogy itt európában szarrá korlátoznak mindent a környezetvédelem jegyében, míg a világ számos más pontján ész nélkül megy az energiafelhasználás...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Jasná Deluxe Centrum Faházak csillagcsillagcsillagcsillag
Elegáns, alpesi stílusú, luxus, pályaszállás apartmanok Chopok Grand kabionos felvonójától 50-100 méterre 2-6 fő részére. A faházak egy részében saját kis wellness részleg szaunával, pihenőszobával és kültéri pezsgőfürdővel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bor apartmanok
Modern apartmanház Jasná / Otupné oldalán, 200 méterre a legközelebbi (kezdő) sípályától. Jól felszerelt, 2-5 fős, 1-2 hálószobás apartmanok közös, vagy privát szaunával, wifivel, TV-vel. Reggeli házhoz szállítás igénylehető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Wellness Hotel Bystrá csillagcsillagcsillag
A Wellness Hotel Bystrá*** az Alacsony-Tátrában, számos népszerű sípálya közelében található: Myto 2 km, Tále 3 km, Chopok dél 9 km. 2000 m² wellness részleggel és gyerekbarát szobákkal várja vendégeit!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.