Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lassan birkóznak meg a sok hóval Karintiában

2008.12.15. Bata Attila

Lassan birkóznak meg a sok hóval Karintiában Régóta nem tapasztalt hatalmas havazás köszöntött be Karintia több részén is, a helyiek szerint körülbelül tízévente fordul elő errefelé, hogy december közepére több méteres hótorlaszok között kell közlekedni a gyalogosaknak és az autósoknak. A hirtelen jött lavinaveszély miatt több síterep zárva volt.
A hatalmas havazás az előző hét közepén kezdődött, és először szombaton maradt abba egy kis időre, de vasárnaptól már ismét esik a hó a dél-osztrák tartományban. Az előrejelzések további havazásokat jósolnak keddig, így a már most is tekintélyes hómennyiség akár újabb fél méterrel növekedhet a hét közepéig. Az elmúlt hét csúcsát az olasz határhoz közeli Lesachtal tartotta, ahol a folyamatos havazásnak köszönhetően két méter friss hó hullott. A helyi polgármester beszámolója szerint különösen a csütörtök éjszaka volt hóban gazdag, ekkor 70 cm friss havat mértek. A közeli síterepen már 250 cm a hó vastagsága.

Az előző hétvégén kellett volna kinyitnia Dreiländereck (Arnoldstein) síterepének, de a lavinaveszélynek köszönhetően a nyitást legalább hétfőig elhalasztották. Az elmúlt napokban 120 cm friss hó esett és a síterep üzemeltetője szerint a síterep 37 éves történetében még nem fordult elő ilyen hatalmas havazás. A lavinabizottság a helyi önkormányzattal együtt naponta tanácskozik a síterep megnyitásáról, de nagyjából ugyanez a helyzet a többi karintiai síterepen. A Mölltal-gleccserhez vezető utat több napon át le kellett zárni, mert az üzemeltetők attól tartottak, hogy lavina omolhat a bekötő útra, és – érthetően – nem akartak felesleges kockázatot vállalni.

Nassfelden nyitva voltak a pályák, itt a síterep megközelítésével adódtak gondok. Számos alacsonyabb rendű utat lezártak a környéken, és a vonatközlekedés is leállt a nagy hó miatt, így az egyetemista nyitóbulira különvonattal érkező diákokat csak különbuszokkal tudták a helyszínre szállítani.

Gerlitzen síterepén a Gipfel és a Klösterle liftek nem jártak karbantartás miatt. Ugyanígy két lift áll felülvizsgálat alatt Bad Kleinkirchheim terepén, ahol jelenleg a Kaiserburg környékén található liftek üzemelnek, a St. Oswald részen valószínűleg csak december 20-án indul be az élet.

Karintia egyelőre nagyon szerencsésnek mondhatja magát, valószínűleg az összes ismert síterepen garantált az elegendő hómennyiség a karácsonyi ünnepekre. A meteorológusok szerint nyolcvan éve nem hullott ennyi hó Felső-Karintiában.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Almresort Gartnerkofel
A modern Almresort Gartnerkofel egy abszolút pályaszállás a nassfeldi sírégió Gartnerkofel részén. A szállás 3 különböző apartman típussal rendelkezik, némelyikük saját szaunával felszerelt.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ski&Bike Nassfeld apartmanok
A Ski & Bike apartmanok Hermagor nyugodt külterületén találhatóak, a nassfeldi sípályáktól 10 kilométerre. 2,3 és 5 fős apartmanok felszerelt konyhasarokkal, igény esetén ellátással a szomszédos étteremben.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (3)
Almhotel Kärnten csillagcsillagcsillagcsillag
Az új 4 csillagos Almhotel Kärnten 1.500 méteren, közvetlenül Nassfeld síterepe mellett várja vendégeit, kétágyas és családi szobákkal, félpanziós ellátással. Síelés után a modern szauna részlegben pihenhetünk meg, panoráma kilátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.