Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Privatizálták a zakopanei Kasprowy síterepét

2013.09.25. | Szerző: Bata Attila
Megszületett a megegyezés az állami cég privatizációjára kiírt tender győztesével, így végleg magánkézbe kerülhet a több zakopanei és környékbeli síterepet is üzemeltető PKL cég. A pályázat győztese végül 225 millió zlotyt (kb. 16 milliárd forint) fizethet a lifttársaságért.
Sok minden történt a Magas-Tátra lengyel oldalán az előző években a liftek eladása ügyében. A lifteket üzemeltető társaság az állam tulajdona volt, pontosabban a lengyel vasút egyik leányvállalataként üzemelt. A vasút már nem kívánt síterepekkel foglalkozni, amúgy is van egyéb gondja, többek között jelentősebb adósságot halmozott fel. Kézenfekvőnek látszott, hogy az amúgy kevés nyereséget is hozó lifttársaságát jó áron értékesítse.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A tavalyi évet 9,1 millió zlotys nyereséggel záró céget végül 225 millióért sikerült eladni a zakopanei és környékbeli települések, valamint üzletemberekből álló konzorciumnak. A nyertes rövidítése nem sokban különbözik az eladótól, a PKG megvette a PKL céget és ezzel együtt a lifteket a Kasprowy (Gáspár-csúcs), Gubalowka és még jó néhány környékbeli kisebb síterepen.

Az eladás már évek óta a levegőben volt, de éveken át csak a szomszédos Magas- és Alacsony-Tátrát üzemeltető szlovák TMR cég jelentkezett. A lengyelek addig húzták-halasztották az ügyet, hogy saját cégeikkel is harcba tudjanak szállni. A győztes céget például tavaly júliusban alapították. Idén februárban volt a pályázat első fordulója, ahol nagy meglepetésre kizárták a számos helyi település támogatását élvező szlovákokat, akik nem jutottak be a négy (a később hatra bővített) pályázó közé.

Akkori hírek szerint a szlovákok 500 millió zlotyt, a mostani összeg dupláját ajánlották, de nem ez volt az egyetlen furcsaság. Sokan támadják a szerződést, amely nem mondja ki, hogy a természet mostani állapotát meg kell őrizni. Azt nehéz elképzelni, hogy fejlesztések és további építkezések nélkül látna valaki fantáziát a Kasprowy területén. Azt majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, a múltról pedig a fenti, lengyel nyelvű film csodás képei mesélnek.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »