Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Privatizálták a zakopanei Kasprowy síterepét

2013.09.25. Bata Attila

Megszületett a megegyezés az állami cég privatizációjára kiírt tender győztesével, így végleg magánkézbe kerülhet a több zakopanei és környékbeli síterepet is üzemeltető PKL cég. A pályázat győztese végül 225 millió zlotyt (kb. 16 milliárd forint) fizethet a lifttársaságért.
Sok minden történt a Magas-Tátra lengyel oldalán az előző években a liftek eladása ügyében. A lifteket üzemeltető társaság az állam tulajdona volt, pontosabban a lengyel vasút egyik leányvállalataként üzemelt. A vasút már nem kívánt síterepekkel foglalkozni, amúgy is van egyéb gondja, többek között jelentősebb adósságot halmozott fel. Kézenfekvőnek látszott, hogy az amúgy kevés nyereséget is hozó lifttársaságát jó áron értékesítse.
A tavalyi évet 9,1 millió zlotys nyereséggel záró céget végül 225 millióért sikerült eladni a zakopanei és környékbeli települések, valamint üzletemberekből álló konzorciumnak. A nyertes rövidítése nem sokban különbözik az eladótól, a PKG megvette a PKL céget és ezzel együtt a lifteket a Kasprowy (Gáspár-csúcs), Gubalowka és még jó néhány környékbeli kisebb síterepen.

Az eladás már évek óta a levegőben volt, de éveken át csak a szomszédos Magas- és Alacsony-Tátrát üzemeltető szlovák TMR cég jelentkezett. A lengyelek addig húzták-halasztották az ügyet, hogy saját cégeikkel is harcba tudjanak szállni. A győztes céget például tavaly júliusban alapították. Idén februárban volt a pályázat első fordulója, ahol nagy meglepetésre kizárták a számos helyi település támogatását élvező szlovákokat, akik nem jutottak be a négy (a később hatra bővített) pályázó közé.

Akkori hírek szerint a szlovákok 500 millió zlotyt, a mostani összeg dupláját ajánlották, de nem ez volt az egyetlen furcsaság. Sokan támadják a szerződést, amely nem mondja ki, hogy a természet mostani állapotát meg kell őrizni. Azt nehéz elképzelni, hogy fejlesztések és további építkezések nélkül látna valaki fantáziát a Kasprowy területén. Azt majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, a múltról pedig a fenti, lengyel nyelvű film csodás képei mesélnek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Harnas csillagcsillagcsillag
Felnőttbarát, modern szálloda Bukowina Tatrzańska síterep közelében (500 m) és számos más zakopanei síterep vonzáskörzetében. Szobák reggelivel, á la carte étterem, valamint felár ellenében termálfürdő belépő is igényelhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Willa Cztery Pory Roku
Hangulatos 33 szobás szállás Zakopane közelében, csendes helyen, szép kilátással a Tátra hegyeire 1-5 fős fürdőszobás szobákkal, reggelivel és ebéddel foglalható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.