Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zakopane: ismét a lengyeleké a lifttársaság

2018.11.13. Bata Attila

2013-ban pályázatot írtak ki a Zakopane környéki sípályák üzemeltetésére. Akkor egy külföldi cég szerezte meg a tulajdon nagy részét, kis részben a környékbeli önkormányzatokkal közösen. Túl sok fejlesztés azóta nem történt, a politikai klíma is változott Lengyelországban, így a lifttársaságot visszavásárolták.
Annak idején mi is beszámoltunk róla, hogy privatizálták a Kasprowy oldalában közlekedő lifteket, valamint a hozzátartozó sípályákat üzemeltető társaságot. Öt évvel később a síelők szinte semmit sem láttak a beígért fejlesztésekből, ez volt az egyik oka a visszavásárlásnak.

A másik a politika. Az új lengyel vezetés szerint az ország jelképének számító csúcsra közlekedő liftet üzemeltető társaság nem lehet idegen kézben, így visszaállamosították.

Öt évvel ezelőtt 225 millió zlotyért (akkor kb. 16 milliárd forint) adták el befektetőknek a síterepet, az adófizetők pénzéből történt mostani visszavásárlás vételi árát nem hozták nyilvánosságra.

Az elmaradt fejlesztések másik oka, hogy a Lengyel-Tátra Nemzeti Parkja szigorú természetvédelmi politikát követ. Ennek az eredménye, hogy a hegyen tilos hóágyúzni, vagy a hegyre kabinos lifttel érkező turisták/síelők száma szándékosan korlátozott, hogy védjék a hegyet a turistaáradattól. Kíváncsian várjuk, hogy az új tulajdonos fejlesztések kérdésében mire megy a nemzeti parkkal. 
KOMMENTEK
bouquetk | 2018.11.13. 08:24
Tipikus Kelet.
DonCosta | 2018.11.13. 10:27
Igen főleg az, hogy a kelethez képest gazdag nyugati befektető "ócsóért" felvásárolja a haszonért, de fejleszteni elfelejt, nem érdekli mit hagy maga után...
bouquetk | 2018.11.13. 12:21
Mondjuk, úgy elég nehéz fejleszteni, hogy minden tilos. Egyáltalán nem volt kötelező eladni. Van egy tippem, hogy most végképp semmi fejlesztés nem lesz, de ez legalább hazai lesz.
Vid | 2018.11.16. 21:56
De volt benne a szerződésben hogy mit várnak? Akkor miért adták el?
Vid | 2018.11.16. 21:56
Egy "nem" lemaradt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
AKCIÓ
Willa Cztery Pory Roku
Hangulatos 33 szobás szállás Zakopane közelében, csendes helyen, szép kilátással a Tátra hegyeire 1-5 fős fürdőszobás szobákkal, reggelivel és ebéddel foglalható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Harnas csillagcsillagcsillag
Felnőttbarát, modern szálloda Bukowina Tatrzańska síterep közelében (500 m) és számos más zakopanei síterep vonzáskörzetében. Szobák reggelivel, á la carte étterem, valamint felár ellenében termálfürdő belépő is igényelhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.