Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Katschbergi halálos baleset: elítélték a síterepet

2015.03.06. Bata Attila

Érdekes ítéletet hozott a napokban az osztrák bíróság egy négy évvel ezelőtti halálos síbaleset ügyében. Katschberg síterepén egy 47 éves férfi vesztette életét, amikor túl gyorsan síelve lesodródott a pályáról és fának ütközött. A síterepnek védőhálót kellett volna kihúznia erre a szakaszra.
2011-ben történt a per tárgyát képező baleset Katschbergen. Egy kétgyermekes apuka a Gamskogel pályán csúszott, amikor a nagy sebessége miatt nem tudott a pályán maradni. Kisodródott és a pálya melletti fáknak ütközött. A bukósisakot viselő 47 éves férfi nyaktörést szenvedett és az életét vesztette. Vele síelt, utána csúszott a pályán egyik gyermeke is a baleset pillanatában. A család beperelte a síterepet a biztonsági intézkedések hiánya miatt.

Az elsőfokú bírósági ítélet két megállapítást tett. Egyik, hogy az apuka rosszul választotta meg a sebességet az adott pályaszakaszon, túl gyorsan síelt. A másik megállapítása, hogy a baleset helyszínén a pálya vonalvezetése indokolttá tette volna biztonsági hálók telepítését, erről a síterep nem gondoskodott, így a síterep is felelős a balesetben.

A bíró indoklásában azt is hozzátette, hogy a síterepektől továbbra sem várható el, hogy minden veszélytől megvédjék a síelőket. A felelősség ebben az esetben kettős. Felerészben az áldozat túl nagy sebessége az oka, a másik 50%-ban a síterep hibája. Vagyis: elsősorban a biztonsági hálót kellett volna kirakni, másrészt a síelőnek a pályaviszonyokhoz megfelelő sebességet kellett volna választania.

A síterep köteles kárpótlást fizetni a családnak, ennek összegét nem határozták meg, ezt a feleknek egy külön megállapodás keretén belül kell rendezniük. A család eredetileg 145 ezer eurós (kb. 45 millió forint) kárpótlásra perelte a síterepet.

A síterep és ügyvédje nem kommentálta az ügyet, az osztrák sajtó szerint valószínűleg fellebbezni fognak. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Apartmenthaus Esther
A családias apartmanház Ramingstein 1.000 fős kis településén nyugodt környezetben 4 db különálló apartmannal várja vendégeit. Saját konyha, sítároló, infraszauna, WiFi, parkoló szintén megtalálható a házban.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grizzly Sport & Familien Resort csillagcsillagcsillagcsillag
Igazi pályaszállás Katschberg - Aineck-i oldalán, a kétüléses lift völgyállomásánál található wellnessel, étteremmel. A szobák ára a 3/4 "kényeztető" panziós ellátást tartalmazza!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Basekamp Katschberg
A Hotel Basekamp ifjúsági és sportszállás közvetlenül Katschberg pályáinál található. Sportos és modern, maximum 4 fős szobái praktikus berendezést és kényelmet kínálnak vendégeiknek. Reggelis ellátás igényelhető, a lazításról a házban található sportcsarnok gondoskodik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.