Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Katschbergi halálos baleset: elítélték a síterepet

2015.03.06. | Szerző: Bata Attila
Érdekes ítéletet hozott a napokban az osztrák bíróság egy négy évvel ezelőtti halálos síbaleset ügyében. Katschberg síterepén egy 47 éves férfi vesztette életét, amikor túl gyorsan síelve lesodródott a pályáról és fának ütközött. A síterepnek védőhálót kellett volna kihúznia erre a szakaszra.
h i r d e t é s
2011-ben történt a per tárgyát képező baleset Katschbergen. Egy kétgyermekes apuka a Gamskogel pályán csúszott, amikor a nagy sebessége miatt nem tudott a pályán maradni. Kisodródott és a pálya melletti fáknak ütközött. A bukósisakot viselő 47 éves férfi nyaktörést szenvedett és az életét vesztette. Vele síelt, utána csúszott a pályán egyik gyermeke is a baleset pillanatában. A család beperelte a síterepet a biztonsági intézkedések hiánya miatt.

Az elsőfokú bírósági ítélet két megállapítást tett. Egyik, hogy az apuka rosszul választotta meg a sebességet az adott pályaszakaszon, túl gyorsan síelt. A másik megállapítása, hogy a baleset helyszínén a pálya vonalvezetése indokolttá tette volna biztonsági hálók telepítését, erről a síterep nem gondoskodott, így a síterep is felelős a balesetben.

A bíró indoklásában azt is hozzátette, hogy a síterepektől továbbra sem várható el, hogy minden veszélytől megvédjék a síelőket. A felelősség ebben az esetben kettős. Felerészben az áldozat túl nagy sebessége az oka, a másik 50%-ban a síterep hibája. Vagyis: elsősorban a biztonsági hálót kellett volna kirakni, másrészt a síelőnek a pályaviszonyokhoz megfelelő sebességet kellett volna választania.

A síterep köteles kárpótlást fizetni a családnak, ennek összegét nem határozták meg, ezt a feleknek egy külön megállapodás keretén belül kell rendezniük. A család eredetileg 145 ezer eurós (kb. 45 millió forint) kárpótlásra perelte a síterepet.

A síterep és ügyvédje nem kommentálta az ügyet, az osztrák sajtó szerint valószínűleg fellebbezni fognak. 
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »