Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Katschbergi halálos baleset: elítélték a síterepet

2015.03.06. Bata Attila

Érdekes ítéletet hozott a napokban az osztrák bíróság egy négy évvel ezelőtti halálos síbaleset ügyében. Katschberg síterepén egy 47 éves férfi vesztette életét, amikor túl gyorsan síelve lesodródott a pályáról és fának ütközött. A síterepnek védőhálót kellett volna kihúznia erre a szakaszra.
2011-ben történt a per tárgyát képező baleset Katschbergen. Egy kétgyermekes apuka a Gamskogel pályán csúszott, amikor a nagy sebessége miatt nem tudott a pályán maradni. Kisodródott és a pálya melletti fáknak ütközött. A bukósisakot viselő 47 éves férfi nyaktörést szenvedett és az életét vesztette. Vele síelt, utána csúszott a pályán egyik gyermeke is a baleset pillanatában. A család beperelte a síterepet a biztonsági intézkedések hiánya miatt.

Az elsőfokú bírósági ítélet két megállapítást tett. Egyik, hogy az apuka rosszul választotta meg a sebességet az adott pályaszakaszon, túl gyorsan síelt. A másik megállapítása, hogy a baleset helyszínén a pálya vonalvezetése indokolttá tette volna biztonsági hálók telepítését, erről a síterep nem gondoskodott, így a síterep is felelős a balesetben.

A bíró indoklásában azt is hozzátette, hogy a síterepektől továbbra sem várható el, hogy minden veszélytől megvédjék a síelőket. A felelősség ebben az esetben kettős. Felerészben az áldozat túl nagy sebessége az oka, a másik 50%-ban a síterep hibája. Vagyis: elsősorban a biztonsági hálót kellett volna kirakni, másrészt a síelőnek a pályaviszonyokhoz megfelelő sebességet kellett volna választania.

A síterep köteles kárpótlást fizetni a családnak, ennek összegét nem határozták meg, ezt a feleknek egy külön megállapodás keretén belül kell rendezniük. A család eredetileg 145 ezer eurós (kb. 45 millió forint) kárpótlásra perelte a síterepet.

A síterep és ügyvédje nem kommentálta az ügyet, az osztrák sajtó szerint valószínűleg fellebbezni fognak. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Cristallo csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
A Falkensteiner Hotel Cristallo****S 1.600 méteres magasságban, közvetlenül a sípályák mellett található, mintegy 2000 m2-es wellness és vízi élményvilággal. A gyermekek szórakozásáról külön wellness és játszórészleg gondoskodik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Das Alpenhaus Katschberg 1640
Modern szálláshely prémium felszereltségű apartmanokkal és wellness részleggel 1640 méteren, közvetlenül Katschberghöhe pályái mellett. Reggeli rendelhető a szálláshoz, de csak síszezonban!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Basekamp Katschberg
A Hotel Basekamp ifjúsági és sportszállás közvetlenül Katschberg pályáinál található. Sportos és modern, maximum 4 fős szobái praktikus berendezést és kényelmet kínálnak vendégeiknek. Reggelis ellátás igényelhető, a lazításról a házban található sportcsarnok gondoskodik.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.