Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Két havazás érkezik a héten az Alpok hegyeibe

2020.02.11. Bata Attila

Kicsit túlzás lenne a havazás előszelének nevezni a hétfői vihart, hiszen a helyenként 100-125 km/órás széllökésekkel érkező vihar ismét gondokat okozott nemcsak a síterepeken, hanem a közlekedésben is.
Webkamera: tegnap vihar előtt - Großglockner Resort Kals Matrei
Webkamera: tegnap vihar előtt - Großglockner Resort Kals Matrei
Még marad velük Ciara, vagy Sabine vagy Elsa, attól függően, hogy melyik ország meteorológusait hallgatjuk. Sabinét a német nyelvterületek, Elsát a skandinávok, Ciarát pedig jószerivel a többiek használják. Bárhogy is hívjuk, még nem ért véget az orkánerejű szél tombolása.
Európában, megegyezés szerint, azaz ország jogosult nevet adni a viharnak, ahol először éri el a narancsriasztás fokozatát. Egy előre megírt listából választják ki a következő nevet, egyik évben férfi, a következő évben női nevekből. A németeknek saját rendszere van 2002 óta. A Berlini Egyetem szponzorációként megengedi, hogy az adományozó keresztnevéről nevezzék el az időjárási jelenséget. Itt is előre elkészített listáról választják ki a következő nevet. A befolyt összeget kutatásra fordítják.
Eddig túl enyhe levegőt tolt maga előtt, de holnaptól már érkezik a hideg levegő és nem csak a legmagasabb régiókban számíthatunk havazásra.
Alpbachtal, Tirol tegnap délelőtt. Ekkor még mentek a liftek. Az egyik kabinban síelők is vannak.
Tegnap az Alpok nyugati oldalán hullott 10-30 cm friss hó, de az is csak nagyon magasan, kb. 2500 méter felett.

Ma alacsonyabbra kerül a hóhatár az Alpokban, körülbelül 1000 méter felett, az északi oldalon ismét havazni fog. A keleti oldalon nagyon sok havat nem várunk. Ausztriában, főként a nyugati régiókban hullhat 10-30 cm, a gleccserek magasságában ennél egy kicsit több. Valamivel több hó várható a Nyugati-Alpokban, a francia-svájci határon 50-60 cm is lejöhet.

Szerdán, inkább csak keleten még egy kevés hó hullhat, de újra kisüt a Nap az északi oldalon is.
Tirol: két havazás érkezik a héten
Tirol: két havazás érkezik a héten
Csütörtöktől ismét befelhősödik, péntekre újra 1000 méter alá csökken a hóhatár és újabb 10-30 cm hullhat az északi oldalon.

Hétvégére ismét napsütés és enyhülés. Nagyon szeretném azt írni, hogy a rákövetkező hétvégére ismét lehűlhet a levegő, ennek vannak jelei, de ez még időben olyan messze van, hogy ne is menjünk bele találgatásokba.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.