Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kétméteres hó: havazás a szlovén-olasz határon

2016.02.10. Bata Attila

A Magyarország délnyugati részére rengeteg csapadékot hozó front a szomszédos országokban is otthagyta a nyomát. A szlovén-olasz határon található Bovec-Kanin síterep mindkét oldalán már 2 méter feletti a hóréteg vastagsága, az olasz oldalon csak az utolsó havazásból eddig 70-80 cm hó hullott.
Rengeteg csapadék, orkánszerű szél és kidőlt fák a szlovén utakon. Az alacsonyabb részeken ezzel támad a front, a magasban pedig rengeteg havat hozott az utóbbi napokban a szlovén-olasz határ környékére.

Kép: Rifugio Celso Gilberti / Facebook
Kép: Rifugio Celso Gilberti / Facebook
A sors fintora, hogy pont a boveci síterep tart már zárva lassan három éve, és a tervek szerint most januárban nyitottak volna újra, miután befejezik a korábban megsérült liftek helyreállítását. A munkák késnek, ennek egyik oka az utóbbi hetek időjárása is.

Az olasz oldalon (Sella Nevea) azonban lehet síelni. Az itt található Celso Gilberti menedékház Facebook posztjai szerint a hó vastagsága már elérte a 210 centimétert, ebből az utóbbi napok két nagy havazása 150 cm havat hozott. A síterepen továbbra is havazik, ma délelőtt 70-80 cm friss hónál tartottak.

Tarvisio, Monte Lussari (1789 m), mai webkamera kép
Tarvisio, Monte Lussari (1789 m), mai webkamera kép
A nagy havazás rá is fér a környékre, kissé távolabb, Tarvisio környékén az utóbbi napokban már pályákat kellett bezárni az eső miatt, most valamit kárpótol az időjárás ebből a magasabb régiókban.

Olaszország többi részén is havazik, több hegyen már elérték az 50 centiméter friss havat tegnap óta. Szintén havazik Ausztriában is, itt is délen, Karintiában várható a legtöbb hó, kb. 40-50 cm, de juthat a közeli alsó-ausztriai terepekre is kb. 20 centiméter, ebből Semmeringen ma reggelre már 12 cm le is hullott.

Az olasz és osztrák havazásról még a későbbiekben részletesebben beszámolunk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.