Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Végre! Három év után helyreállították a boveci liftet!

2016.09.19. Bata Attila

Három év után végre kinyithat a szlovéniai Bovec-Kanin síterep és vele együtt ismét él az összeköttetés az olasz oldallal az idei szezontól. Nem volt egyszerű, de kivártuk, hogy az általában remek hóviszonyokkal büszkélkedő felső részekre végre lifttel is fel lehet jutni az idei télen.
Újra járnak a régi kabinok
2013 januárjában egy balesettel pecsételődött meg Bovec sorsa. Az egyik lift két kabinja lezuhant a drótkötélről, de óriási szerencsével senki sem sérült meg. Az ominózus lift a síterep legfontosabb liftje, nélküle nem lehet feljutni a fenti pályákhoz. Az anyagi gondokkal küszködő síterep társaságnak már nem volt pénze a lift újjáépítésére, így azóta az összes pálya és lift zárva tartott.

A síterepet többször próbálták elárverezni magánbefektetőknek, de igazából senki sem nyújtott be olyan ajánlatot, amelyet a szlovén kormány komolynak tartott volna. Így a szlovén kormány az adófizetők pénzéből és uniós támogatásból tudta megmenteni a síterepet, 5,9 millió eurót biztosított az újjáélesztésére.

Nem nehéz elképzelni, hogy a síterep bezárása milyen komoly gondot jelentett a helyi idegenforgalomnak. Szállodák és panziók voltak kénytelenek bezárni. Erőteljesen lecsökkent a vendégek száma, az olaszok mintha egy szellemvárosról készítettek volna filmet, amikor a kihalt utcákat mutatták. Az olaszok szintén nagy vesztesei a bezárásnak, hiszen nem sokkal a baleset előtt épült ki a liftkapcsolat az olasz és a szlovén oldal között, amely szintén használhatatlan volt az elmúlt három évben.

Tavaly augusztusban kezdődött meg az újjáépítés. Akkor még mindenki bízott a decemberi nyitásban. Aztán jöttek az első hírek a késésekről. Talán január vége, ez lett az új dátum. Aztán abból sem lett semmi, a tél eltelt átadás nélkül. Hosszú lenne leírni, hogy ki kit hibáztatott a késések miatt. Egy biztos, szokás szerint tavaly is méterekben állt a hó hegyekben, ez sem segítette az építkezést.

Újra járnak a régi kabinok
Újra járnak a régi kabinok
Az egymásra mutogatás folytatódott és még nyárra sem sikerült átadni a liftet. Állítólag már július vége óta próbaüzemben közlekedtek a kabinok. Akkor még augusztusi átadásról szólt a fáma, így jött össze végre a szeptember 9-i átadás.

Nem volt tehát egyszerű, de három és fél év után végre ismét közlekedik a lift, amely nélkül a régió turizmusa a becslések szerint évente 6 millió eurós bevételtől esett el. Persze van még munka bőven, például az időközben bezárt hegyi vendéglő újjáélesztése, de talán az is sikerül szezonkezdetig. Mindenesetre, nagyon jó hír, hogy három év után Bovec-Kanin újra síelőket fogadhat az idei télen. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Mangart csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos hotel Bovec szélén, a sífelvonótól 1.800 m-re. Az épület legfelső szintjén egy kis wellness részleg került kialakításra, ahonnan páratlan kilátás nyílik a hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Residence Soca
Önellátó, luxus alpesi apartmanok a Triglav Nemzeti park szívében, Bovec-Kanin felvonójától 12,8 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.