Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Kicserélik a tátralomnici lanovka drótkötelét

2014.09.19. | Szerző: Bata Attila
Tizenkét napig nem fog közlekedni a Magas-Tátra egyik legismertebb lanovkája. A Kő-pataki-tó megállótól (1764 m) a Lomnici-csúcs megállójáig (2625 m) közlekedő piros kabinos lift elöregedett drótkötelét cserélik ki a következő napokban. Az üzemeltetők ígérik, hogy október 3-ra végeznek.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Szeptember 22-től október 3-ig lezárják a nagyközönség előtt a Lomnici-csúcsra járó lanovkát. Utoljára 13 évvel ezelőtt kellett hasonló kábelcserét végezni ezen a liften. A közelmúltban elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a drótkábel cserére érett, amely nem lesz olyan egyszerű munka: összesen négy kilométer hosszú, és majdnem 11 tonnányi kábelről van szó.

Ilyen a lanovkázás kívülről
A Lomnici-csúcsra egy 16 személyes kabin közlekedik, amelyben már a helyi lifttársaság alkalmazottja is elfoglal egy helyet. Az eredetileg a két háború között épített lift kabinját később modernebbre cserélték, de a lift kapacitását sosem emelték meg annyira, hogy a turisták ellepjék a csúcsot.

Ilyen a lanovkázás belülről
Tátralomnic település és a Lomnici-csúcs közötti összeköttetést 1936-ban kezdték meg kiépíteni. A Kő-pataki-tóig vezető alsó szakasz már másfél évvel később elkészült, de a felső részt, amelyet most cserélnek ki, csak 1940-ben bocsátották próbaútra. Később a kábel elszakadt és a nagyközönség igazából csak 1942-től használhatta. A háború után 1949-ben indult újra a lanovka, közel 50 év alatt 270 ezren utaztak rajta. Később, 1989-ben ismét felújították. 
2014.09.19. 08:40:58 bouquetk
Ha jól tudom volt később is baleset.Az biztos, hogy a 80-as évek végén a régi kötél ott hevert a földön,fenn a völgyben.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 232 vendég és 13 regisztrált felhasználó látogatja.