Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lomnici-csúcs: 75 éves a lanovka a Magas-Tátrában

2016.12.24. Bata Attila

Jubileumhoz érkezett a Magas-Tátra ikonikus kabinos liftje. A síterep ezen a héten ünnepli a falutól a csúcsig tartó liftrendszer üzembe helyezésének 75. évfordulóját. Az akkori liftek a világ egyik legmodernebb liftjeinek számítottak és számos rekordot tartottak.
A pályázatok lezárása után 1936-ban, szinte egy időben kezdődött el az alsó (Tátralomnic-Kő-pataki-tó) és a felső szakasz (Kő-pataki-tó-Lomnici-csúcs) építése. Egyik szakasz építése sem volt könnyű.

Az alsó részt a tesztek után 1937. december 22-én adták át a nagyközönségnek. Az átadása után egyre több probléma jelentkezett, két héttel később 1938. január 8-án egy súlyos baleset (a lefelé tartó kabint nem tudták lefékezni és belerohant a Start állomásba) után ideiglenesen be is kellett zárni.

A felső rész igazából már 1940-től használható volt, de akkor jobbára a csúcson zajló építkezések kiszolgálására használták, az Obszervatóriumhoz szükséges építkezési anyagokat és a munkásokat szállították. Közben itt is voltak gondok, hol megnyitották a nagyközönség előtt, hol bezárták a vonalat.

A helyi lifttársaság 1941. december 21-ét jelölte meg a lomnici liftek "születésnapjának", abban az időben világviszonylatban is figyelemreméltó eredményeket ért el a lift. Azon felül, hogy megépítésekor a legmodernebbek közé tartozott, a leghosszabb liftnek is számított a faluból a csúcsig a magas hat kilométer hosszával. Szintén világrekordnak számított akkor, hogy egy átszállással lehetett leküzdeni 1715 méternyi szintkülönbséget.

Út a Lomnici-csúcsra
A kezdeti "üzembiztonságtól" kissé megrendült az akkori nagyközönség. Valahogy rá kellett őket venni a lanovkázásra. Tovább nehezítette az üzemeltetők helyzetét, hogy a jegyek ára is igencsak borsosnak tűnt abban az időben. Turisztikailag is vonzó építkezésekbe (pl. sípályák) fogtak a Kő-pataki-tó környékén, hogy az embereket felcsábítsák. Ez elég jó sikerült, a következő évtizedekben, és gyakran napjainkban is már előre kell jegyeket foglalni a legfelső szakaszra. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.