Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Múzeumba kerül a régi tátralomnici kabinoslift

2010.07.11. Bata Attila

Már régóta nem közlekedik a lift a tátralomnici Grand Hotel és a Kőpataki-tó között. Az egykori liftre még emlékeztetnek a fennmaradt tartóoszlopok és a régi völgyállomás épülete. Hamarosan elbontják a liftet, az alsó állomásból múzeumot alakítanak ki, ahová a szétszedett lanovka darabjai is kerülhetnek.
A régi lift használaton kívüli épülete (Kép: Batus)
A régi lift használaton kívüli épülete (Kép: Batus)
Aki csak 1999 után járt először a Magas-Tátrában, az már nem utazhatott a régi nagykabinossal, amelyet még 1937 decemberében adtak át a nagyközönségnek, közel másfél éves építkezés után. Aki utazott rajta, az a 898 méteren található völgyállomásról indult, esetleg kiszállhatott az 1165 méteren épített Start nevű középállomáson, majd megérkezett az 1794 méteren található hegyállomásra. A lift elég megbízhatóan szolgált a hosszú évek alatt, az 1999-es bezárásáig csak háromszor (1956, 1976, 1981) kellett felújítani.

Hiába újítgatták, nagyobb és gyorsabb nem lett, a huszonhat személyes kabinjai télen kétszer, nyáron pedig háromszor tudtak fordulni egy óra alatt, ennél már jóval többen szerettek volna feljutni vele. A sorsát a falu másik végében épült kabinos átadása pecsételte meg, a 900 fő/órás kapacitású új kabinos feleslegessé tette a régi 78 fő/órás nagykabinos liftet. Az új liftet 1995-ben adták át, a régi még néhány évig működött a biztonság kedvéért.

Ezen a nyáron kezdődik meg a régi lift maradványainak teljes eltüntetése. Az idén a Kőpataki-tó és a Start megálló közötti felső szakaszon távolítják el a földben maradt tartóoszlopokat, majd jövőre következik az alsó szakasz. A korábbi állomások még mindig állnak, egyelőre az biztos, hogy az alsó állomásból hamarosan múzeum lehet, ahol a tátrai lanovkákról, vasútról és a helyi közlekedésről láthatunk kiállítást.

A Tátra-rajongóknak jó hír, hogy június végén elkezdődött egy hatszemélyes, modern ülőlift építése Tátralomnicon, amelynek építéséről hamarosan további részletekkel szolgálunk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.