Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kínában sípályát építettek a sivatag homokjára

2022.01.14. Bata Attila

Kínában annyira komolyan veszik a téli sportok népszerűségét a közelgő pekingi téli olimpia előtt, hogy még a sivatag homokjában is kialakítottak egy hatalmas behavazott területet, ahol a síelés mellett a csúszás szinte minden fajtáját (hófánk, szánkó stb.) ki lehet próbálni.
Sivatagi környezetben már épült korábban sípálya, igaz a Közel-Keleten a tehetős országok fedett csarnokokat és mellé bevásárlóközpontokat húztak fel. Kínában a Takla-Makán sivatagban nem kell télen megküzdeni a 30-40 fokos meleggel, hiszen a szibériai hideg légtömegek közelségének kitett terület a világ egyik ismert hideg sivataga. Itt ugyan a nyári nappalok forrók, de az éjszakák hidegek. Télen, amikor üzemel a síterep, gyakori a mínusz 20 fok.
Video: China Live
A többi sivataghoz hasonlóan egy dolog innen is nagyon hiányzik: a csapadék. Nagyon ritka alkalom, hogy havazzon vagy bármilyen halmazállapotú csapadék hulljon. A havat természetesen hóágyúkkal állítják elő, amelyhez a Yurungkash folyó vizét használják. A közelben két víztározót is építettek, amelyet a folyóval táplálnak. A folyó télen és olvadás után a környékbeli hegyek vizét vezeti el, ezt tárolják el. Nyáron a folyó is elapad, vagy sok helyen kiszárad, akkor lehet a folyómederből összegyűjteni a Kínában fontos szerepet játszó jáde köveket. Innen a folyó másik neve, angolul White Jade River.

De vissza a pályához, amely Kína legnyugatibb tartományában, Hszincsiang déli részén található. Ahogy a fenti videó bevezető kockáiban is látható ez a téli világ, vagy a kínaiak szerint ez már síterep az Oynak névre hallgat.

A terület célja a téli sportok népszerűsítése, amelyet Kína nagyon komolyan vesz az elmúlt években, és egyben turisztikai látványosság is. A behavazott terület közepén "varázsszőnyeg" típusú lift viszi a fel a dombra a csúszkálni vágyókat. Az egyik oldalt a síelők és a snowboardosok használják, a másikon pedig szinte bármivel le lehet csúszni vagy gurulni.
KOMMENTEK
beetle71 | 2022.01.14. 18:44
Nem is hittem el, hogy sivatag, amíg meg nem láttam a tevéket. :-)
mezoerno | 2022.01.15. 12:38
Ez szuper! Kár, hogy nálunk még a Kékestetői pályát sem sikerül behóágyúzni! Lehet, meg kéne próbálni az Alföldet?

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.