Menü ≡

Kitört a havas Etna, látványos képek

2021.02.17. | Szerző: Bata Attila
Nagy robajjal és régóta nem látott lávafolyammal tört ki tegnap az Etna szicíliai vulkán. Érdekesség, hogy a hegyen síterep is található, amelyet idén a korlátozások miatt még nem lehetett megnyitni.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s
 Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai szerint évek óta nem volt tapasztalható ekkora erejű kitörés. Az Etna ébredését több tíz kilométeres távolságban is hallható mely morajlás kísérte. A vulkán dél-keleti kráteréből először hamufelhő emelkedett fel, amely száz kilométeres távolságban is látható volt. Majd a kráterből lávafolyam tört fel: ennek nyomására a hegynyílás egy része beomlott, és izzó lávarögök repültek tűzijátékszerűen a levegőbe. A lávafolyam a Bove-völgy felé halad. Az este beálltával a vörösen izzó folyó különleges látványt nyújt.

Az Etnával évezredek óta együtt élő szicíliaiak közösségi oldalaikon azt írták, a vulkán most "komolyra vette a kitörést". Európa legmagasabb, 3350 méteres aktív vulkánja legutóbb január 18-án tört ki - írja az MTI.

Az Etna a síelésben és a téli turizmusban is fontos szerepet játszik. A helyi szakértők szerint a mostani korlátozások következtében a szicíliai téli turizmus kb. 33 millió euró bevételtől esik el.

Olaszországban legutóbb február 15-re ígérték a síterepek megnyitását, de ezt elhalasztották március 5-ig. Az eredeti terv szerint a sárga (kevésbé fertőzött) régiókban található síterepek nyithattak volna. Ez nem sokat segített volna a helyieken, hiszen Szicília továbbra is a narancssárga kategóriába tartozik.

A síterepen általában már januártól lehet síelni. Az idén a többi mediterrán hegységhez hasonlóan többször is havazott, a képeken is látszik, hogy a hóborította hegyen tört ki a vulkán. A síelés illusztrálására itt egy két évvel ezelőtt készült videó:
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »