Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kitört a havas Etna, látványos képek a vulkánról

2021.02.17. Bata Attila

Nagy robajjal és régóta nem látott lávafolyammal tört ki tegnap az Etna szicíliai vulkán. Érdekesség, hogy a hegyen síterep is található, amelyet idén a korlátozások miatt még nem lehetett megnyitni.
Kép: Alfio Cariola
Kép: Alfio Cariola
 Az olasz országos geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) adatai szerint évek óta nem volt tapasztalható ekkora erejű kitörés. Az Etna ébredését több tíz kilométeres távolságban is hallható mely morajlás kísérte. A vulkán dél-keleti kráteréből először hamufelhő emelkedett fel, amely száz kilométeres távolságban is látható volt. Majd a kráterből lávafolyam tört fel: ennek nyomására a hegynyílás egy része beomlott, és izzó lávarögök repültek tűzijátékszerűen a levegőbe. A lávafolyam a Bove-völgy felé halad. Az este beálltával a vörösen izzó folyó különleges látványt nyújt.

Az Etnával évezredek óta együtt élő szicíliaiak közösségi oldalaikon azt írták, a vulkán most "komolyra vette a kitörést". Európa legmagasabb, 3350 méteres aktív vulkánja legutóbb január 18-án tört ki - írja az MTI.

Az Etna a síelésben és a téli turizmusban is fontos szerepet játszik. A helyi szakértők szerint a mostani korlátozások következtében a szicíliai téli turizmus kb. 33 millió euró bevételtől esik el.

Olaszországban legutóbb február 15-re ígérték a síterepek megnyitását, de ezt elhalasztották március 5-ig. Az eredeti terv szerint a sárga (kevésbé fertőzött) régiókban található síterepek nyithattak volna. Ez nem sokat segített volna a helyieken, hiszen Szicília továbbra is a narancssárga kategóriába tartozik.

A síterepen általában már januártól lehet síelni. Az idén a többi mediterrán hegységhez hasonlóan többször is havazott, a képeken is látszik, hogy a hóborította hegyen tört ki a vulkán.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.