Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kitzbühel: nagyszerű versenyt hozott a lesiklás

2014.01.25. Bata Attila

Szokás szerint nagy várakozás előzte meg a világ legnehezebb lesikló versenyét a tiroli Kitzbühelben, és a nézők ezúttal sem csalódtak, hiszen nagyszerű versenyt láthattak. A hazaiak külön is örülhettek, hiszen 2006 után, Hannes Reichelt személyében, ismét osztrák síelő volt a leggyorsabb.
Amint azt már korábban is írtuk, a rendezők nem voltak könnyű helyzetben, hogy versenyképessé hozzák a pályát, végül is kompromisszum árán, de meg lehetett rendezni a lesiklást. Hiába hoztak helikopterrel 2000 tonna havat a pálya déli oldalára, ezt a szakaszt nem sikerült előkészíteni. Így nem a klasszikus útvonalon, hanem némileg módosított pályán zajlott a verseny.

És micsoda verseny! Hagyományosan az osztrák és a nemzetközi celeb világ találkozóján láthattuk Niki Laudát és Bernie Ecclestone-t a Forma 1-ből, Arnold Schwarzenegger iderepült Kaliforniából, a pálya mellett pedig igen magasra emelkedett az egykori síelő klasszisok száma.

Az egyetlen edzést Bode Miller nyerte hatalmas fölénnyel. Ebből persze nem kell messzemenő következtetéseket levonni, hiszen ezen csak részt venni kötelező, az eredmény nem számít sehová. Az persze jelzésértékű, ha valaki ekkora fölénnyel nyert, így az egész mezőny azt nézte a videón, hogy Miller hogyan csúszhatott ilyen jól. És láthatta, hogy a fölső részen egy látszólag lassabb, de rövidebb úton fordul be egy kanyar után. Ezzel olyan magasról indította a közel 30 másodperces szakaszt, hogy később könnyedén megtalálta a legjobb nyomvonalat és a legnagyobb sebességet.

A versenyen látszott, hogy sokan videóztak, de még ígysem tudták Millert utánozni. Miller a legjobbként jött ki ebből a szakaszból, de egy hosszú kanyarban nagyon sokat vesztett. Hiába ért be a célba elsőként, bosszús volt, látszott rajta, hogy tudja, azon a hibán ment el a győzelem.

Aztán jött Svindal. Az ominózus felső szakasz után már 0,92 mp hátránya volt Millerrel szemben, majd ez 1,02-re nőtt a hosszú kanyar előtt. Ott aztán káprázatosan csúszott és ezen a közel 16 másodperces szakaszon 0,77-et hozott Milleren. Nem vitás, hogy Miller itt bukta az elsőségét, hiszen az egész mezőnyben 49. (!) idővel síelte azt a részt. Svindal tovább gyorsult, és a végén megelőzte Millert.

A legjobbak közül utoljára jött Reichelt, aki se fenn, de lenn nem hibázott nagyot. Fenn csak kevéssel volt rosszabb, mint Miller, a nagy kanyarnál csak kevéssel volt rosszabb, mint Svindal, az utolsó részen pedig már ő volt a leggyorsabb. Ezzel nyolc év után először ismét osztrák állhatott a dobogó tetejére.

Az osztrákoknak jól jött a győzelem, hiszen már 13 hónapja nem nyertek a királyszámban, férfi lesiklásban. Az osztrák sajtó is gyakran szóvá tette ezt a „szégyent”, alighanem a legjobbkor szakadt meg a kedvezőtlen sorozat.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ludwighaus
A Ludwighaus fiatalos alpesi ház Neukirchen am Grossvenediger központjában, a Wildkogel Arena sítereptől kb. 600 m-re található, de Kitzbühel és Zillertal síterepei is 15 perc alatt elérhetőek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.