Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Körkép: nem csak Ausztriában havazott mostanában

2024.09.14. Bata Attila

Az elmúlt napokban a legtöbb havat, főleg az alacsonyabban fekvő részek összehasonlításában, Ausztria kapta, de azért nézzünk szét a többi országban is, ahol sok helyen a szezon első havazását köszönthették.
Lac Vert , Svájc, 1972 méteren
Lac Vert , Svájc, 1972 méteren
A szeptemberi havazás természetesen nem marad meg a szezonra. 2000-2500 méter alatt már elkezdett olvadni, a gleccsereken valamivel tovább kitart. Mégis fontos a síturizmus szempontjából. Sokan a mostani képek hatására állnak neki szállást keresni. A síterepek pedig örülnek, hogy az előszezoni bérletárusítások nagyobb figyelmet kapnak.

Sokszor elhangzik, hogy a szeptemberi havazás nem is olyan „nagy szám”. A svájci Andermatt (1440 m) településén most is havazott. Ez már a 11. alkalom az elmúlt 57 évben, tehát átlagban kb. ötévente. A hozzánk közeli osztrák Mariazell (868 m) településen a meteorológiai mérések kezdete óta most fordult elő először, hogy havazott és meg is maradt egy vékony hóréteg. Az osztrák helyzetről naponta számolunk be, de nézzük szét máshol is.
Châtel, Franciaország
Châtel, Franciaország

Franciaország, Olaszország, Svájc

A francia hegyekben, főleg az északi oldalon, 10-25 cm hó hullott. Az ismert síterepek fehérlenek, azonban itt még sokáig kell várni a síelésre. Ősszel egyik gleccser sem nyit ki, így várhatóan Val Thorens lesz az első november második felében, hacsak rendkívüli hóviszonyok esetén egy kisebb síterep egy-két pályával váratlanul beelőz.

Olaszországban is a keleti hegyek kaptak több havat, így a Dolomitok és Tarvisio környéke. Val Gardena környékén tragédia történt. Egy kanadai túrázót kapott el a hóvihar, aki nem tudott továbbmenni társával. A hegyimentők egész éjszaka nem tudtak beavatkozni az időjárás miatt. Reggelre a kanadai kihűlt és már csak a holttestét tudták lehozni.
Webkamera, Rifugio Bioch, Alta Badia (2079 m)
Webkamera, Rifugio Bioch, Alta Badia (2079 m)
Svájcban főleg a középső és keleti részeken hullott 25-50 cm hó 2500 méter felett a hegy északi oldalán. A 2022 méteres magasságban található Les Collines mérőállomáson az elmúlt 24 órában 69 cm friss havat mértek, ez tűnik a legmagasabb svájci értéknek ma reggel.

Németország

Szokás szerint a Zugspitze szépen kapott a hóból. Ma reggelre már 90 centiméter hó hullott. Bajorország egyéb magasabb részei is fehérlenek. Zugspitzén is várni kell még a nyitásra, amelyre a tervek szerint november végén kerül sor.
Zugspitze
Zugspitze

Szlovénia, Bosznia, Horvátország

Szlovéniában tegnap a Vršič-hágó (1684 m) tartotta a rekordot 32 centiméterrel. A síterepek közül Rogla 10 centiméternyi hóra ébredt, amely ma reggelre 14-re hízott. A többi helyen már olvadást látunk. Pohorjén 10 cm, Vogelen 5 cm hullott péntek reggelre.

Szintén kapott a télből a két boszniai síterep, Jahorina és Bjelašnica. Itt összefüggő hóréteg alakult ki péntek reggelre. Horvátország is elmondhatja, hogy elérte a szezon első havazás, bár ez még nem maradt meg.
Rogla, Szlovénia
Rogla, Szlovénia

Szlovákia, Csehország, Lengyelország

A magasabb szlovák hegyekben még várni kell a havazásra. Sem a Lomnici-csúcson, sem Chopokon nem csökkent nulla fok alá a hőmérséklet még éjszakára sem. A magasabb cseh és lengyel hegyekben hullott egy kevés hó, de itt sem maradt
KOMMENTEK
Garajc | 2024.09.14. 13:28
Jelenleg brutális hóvihar van Szlovénia északnyugati szegletében. Ömlik a hó a szlovén-olasz-osztrák hármashatár körzetében. A Vršič-hágó nagyon nem ajánlott most gépkocsival. Ha tovább romlik a helyzet, le fogják zárni - adták ki a figyelmeztetést.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.