Menü ≡

Koronavírus: Olaszország kivételével üzemelnek a síterepek

2020.03.10. | Szerző: sielok.hu
Az olaszok tegnap drasztikus intézkedéseket vezettek be, jószerével az összes olasz síterep hamarosan bezár. Az Alpok többi országában még nem kellett ilyen intézkedéseket meghozni, nincs fennakadás a síterepek üzemelésében.
h i r d e t é s
Francesco Boccia, az olasz regionális ügyekért felelős miniszter bejelentette, hogy az összes olasz síterepet be kell zárni a koronavírus veszély miatt. Ezután sorra érkeztek a bejelentések az olasz tartományokból és az ismert olasz sírégiókból. A síterepek nagy része követi a miniszter bejelentését, és egy-két nap késéssel bezárják a síterepeket, amely egyúttal azt is jelenti, hogy véget is ér a síszezon. Lombardia, Trentino, Dél-Tirol, az Aosta-völgy, a Friuli régió vagy a Dolomitok (kinek melyik név ismerős) síterepei ma nyitnak ki utoljára. A magyar síelők zöme ezekre a síterepekre szokott utazni olaszországi síelésre.

Mától egész Olaszországban életbe léptették a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket, amelyek minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet elhagyni Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfő esti bejelentése szerint. Az intézkedés - a jelenlegi tervek szerint - április 3-áig tart, addig szünetel az oktatás is.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Az utóbbi időszakban az olasz síterepeken jelentősen lecsökkent a külföldiek száma. A legtöbben nem akarták lemondani a már előre eltervezett síelésüket és egyszerűen országot váltottak, ebből még profitáltak is a francia, osztrák és svájci síterepek, ahol jelenleg nem tudunk korlátozásokról.

Az osztrák média (salzburg.orf.at) beszámolója szerint Salzburg tartományban szinte semmit sem éreznek a járvány miatti lemondásokból, a szállások 80%-át elfoglalták, különleges intézkedéseket nem kellett bevezetni. Elszigetelt esetek természetesen itt is jelentkeznek, például Ischgl síterepén az egyik bár külföldi munkatársa 15 kollégáját és ismerősét fertőzte meg, a szórakozóhely természetesen zárva tart.

Szlovéniában sem korlátozták a síterepek forgalmát. Sőt, a hétvégén az olasz határhoz közeli Kranjska Gora síterepén, a tervek szerint, megtartják a férfiak világkupa futamát. Szlovéniában jelenleg 500 fő feletti rendezvényeket nem lehet megtartani, ezért a versenyt csak a televízión keresztül lehet majd követni.
A rendezvények az egyik legnagyobb veszélyforrásai a vírus terjedésének, így sok síterep betiltotta a koncerteket, és egyéb zárt helyi rendezvényeket. Az már biztos, hogy a nagyobb síelős-zenei fesztiválok elmaradnak, pl. a francia és svájci hegyekben, ahol korábban húsz-harmincezren is részt vettek.

A következő napokban az Alpok és a Tátra síterepeiről érkező hírek folyamatosan figyeljük, és esetleges korlátozásokról igyekszünk beszámolni a hírekben.

A lezárt síterepekről az óránként frissülő hójelentés oldalunkon, valamint az adott síterep oldalán lehet tájékozódni.
2020.03.11. 21:21:26 D.Dani
Ischgl szombattól 2 hétre lezárták, a völgy többi terepe működni fog
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »