Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Koronavírus Olaszországban: nincs lezárt síterep

2020.03.04. sielok.hu

Az utóbbi napok hatalmas havazásai után egyre több kérdés érkezik hozzánk, hogy mi a helyzet a koronavírussal az észak-olasz síterepeken. Megpróbáljuk tényszerűen összefoglalni azokat az információkat, amelyekről jelenleg tudunk.
Monte Lussari - Tarviso tegnap délután: ingyenes síbérlet jár a szállás mellé
Monte Lussari - Tarviso tegnap délután: ingyenes síbérlet jár a szállás mellé
A legfontosabb tudnivaló, hogy az érintett tartományok síterepei mind nyitva tartanak, kisebb megszorításokkal. A tartományi rendeletek (Lombardia, Veneto és Emilia Romagna) szerint a síterepeknek a kabinos síliftekre felengedett utasok számát a kapacitás egyharmadára kellett csökkenteniük.

Az utóbbi időben jelentősen csökkent a vendégek száma síterepeken. A Dolomitokra vonatkozó forrás szerint, a múlt héten a foglalások 40%-át mondták vissza, főleg a külföldről érkezők, akiknél ez az arány kb. 80 %-os.

Nem csoda, hogy szinte az összes síterep arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy hiába a mutatták ki a fertőzést a tartományban, fenn a síterepen még nem találtak fertőzött beteget. A síterepek biztonságosnak állítják magukat és várják a síelőket, különösen most, amikor az idei szezon legnagyobb hava hullott a napokban és még újabb havazás érkezik.

Friuli régió, közel a szlovén határhoz, pedig egész márciusban ingyen síbérletet kínál mindenkinek, akik a síterep hálózatába tartozó szálláson foglalnak. Ahány éjszaka, annyi napra jár az ingyen síbérlet. Ezeken a síterepeken (Piancavallo, Forni di Sopra, Ravascletto-Zoncolan, Sappada, Tarvisio és Sella Nevea-Bovec) is rengeteg hó hullott mostanában.

A korlátozások régióról régióra változhatnak. A fent említett egyharmados szabály nem vonatkozik pl. a Dolomitok teljes területére. Előfordulhat, hogy Veneto tartományban valaki felmegy a limitált Belluno lifttel, de utána Trentino tartományban találja magát, ahol még nincs ilyen rendelkezés és ott tele lesz a kabinos. Az egyharmados szabály csak a zárt síliftekre vonatkozik, nagy- és kiskabinosokra. Nyitott ülőliftekre és húzóliftekre értelemszerűen nem.

Falcade síterepén (Veneto) pl. a 90 személyes nagykabinosba egyszerre 30 utast, a tízszemélyes kiskabinosba pedig csak 3 utast engednek be. A síterep alkalmazottjai kötelesek ellenőrizni, hogy a síelők betartják a szigorított szabályokat. Sokan csak a helyszínen értesültek erről, de eddig jellemezően nem volt gond, hiszen a hóvihar és a csökkenő foglalások miatt kevesebben voltak az előző napokban a lifteknél.

Az összes olaszországi síterep kommunikációjában szerepel, hogy naponta többször is fertőtlenítik a sílifteket, este pedig alapos takarításon esnek át a síliftek.

A helyzet tehát nem egyszerű. Egyrészt akár óránként változhat a helyzet, másrészt földrajzilag sem egységesek az intézkedések. Csábító lehet a friss hó, a hatalmas kedvezmények, de azt senki sem tudja megjósolni, hogy mi történhet a következő időszakban. Pl. esetleges karantén lehetőségét is érdemes megfontolni.

Bárki, aki a következő napokban az olasz síterepekre indul, feltétlenül tájékozódjon minden lehetséges forrásból az adott síterepről, illetve annak szűkebb és tágabb régióját illetően.
KOMMENTEK
Peteetow autómentő | 2020.03.04. 19:48
Üdv mindenkinek!
Valaki tud a cikkben említett kedvezményről?
"Friuli régió, közel a szlovén határhoz, pedig egész márciusban ingyen síbérletet kínál mindenkinek, akik a síterep hálózatába tartozó szálláson foglalnak. Ahány éjszaka, annyi napra jár az ingyen síbérlet."
Vasárnap mennénk, megköszönném, ha valaki tudna segíteni, én hiába böngésztem a Promotur oldalát!
Peteetow autómentő | 2020.03.04. 20:25
@batus: köszönöm a linket, ugyanezt böngésztem, de én semmit nem találtam. Én vagyok a béna, és nem leltem rá?
Belinkelnéd, ahol találom az infót?
Köszi!!!
Egér 64 | 2020.03.04. 20:33
Rögtön az első lapon görgess lefelé...
https://www.turismofvg.it/rNode/140...97?Filter=2327&UrlBac...
balczerk73 | 2020.03.05. 17:01
Nem az intézkedésekről van szó. A Dolomitok síterületről Németországba hazatérő embereknél van fertőzött nem egy!!!

https://www.heidelberg24.de/region/...coronavirus-baden-wuertte...

Az Esslingen körzetből bejelentett esetek közül három kapcsolódik a csoport első bejelentett esetéhez. A három nő egy utazási csoport tagja volt Dél-Tirolba (Selva, Val Gardena, Olaszország). Mindhárom ember otthon elszigetelten van. Az utazási csoporttól függetlenül egy nő, aki szintén Dél-Tirolban volt, megbetegedett. Az Esslingen körzet ötödik új esete egy férfi, aki visszatért Livignóból (Lombardia, Olaszország) tett utazásából .

Ezen kívül van egy olyan ember a Ravensburg körzetből, akit diagnosztizáltak koronavírussal , aki korábban szintén Dél-Tirolban volt.

Az Alb-Donau körzetben található két eset egy 56 éves és 19 éves fia, akik Dél-Tirolból érkeztek (St. Christina, Gröden, Olaszország).

Nézzétek végig ezt a jelenleg 73 BW-s esetet, ebből hányan voltak a Dolomitokban síelni!

Szerintem most nem szabad oda menni, és ezt komolyan kell venni!
Sörapu. | 2020.03.05. 17:59
Egyáltalán nem értünk egyet. A kígyónátha végig fog söpörni a világon, nem lehet feltartóztatni. Példa erre az is amit te írsz. El fogja kapni sok millió ember mint az infuenzát és sok tízezren bele is fognak halni. Ha nem ebbe halnának bele, akkor másba, mert jellemzően legyengült immunrendszerű, egyéb súlyos betegségekben is szenvedő betegekről van szó. Az influenzába is ilyen szerencsétlen emberek szoktak általában meghalni. A szakemberek sok éve számítanak rá, hogy fel fog bukkanni egy hasonló kórokozó mint száz éve a spanyolnátha volt. Ha csak nincs valaki teljesen izolálva az bizony ki van téve a fertőzésnek. Lehet hogy nem a dolomitokban, hanem saját lakóhelyén a sarki kisboltban fog megfertőződni.
Aki pánikot kelt és szítja a tüzet az sok tízezer idegenforgalomból, vendéglátásból élő vállalkozó és munkavállaló megélhetését veszélyezteti.
Peteetow autómentő | 2020.03.05. 19:47
@batus, @Egér 64: köszönöm, megtaláltam, felvettem velük a kapcsolatot!
TZoli | 2020.03.06. 10:13
... jellemzően legyengült immunrendszerű, egyéb súlyos betegségekben is szenvedő betegekről van szó... Engem azért aggaszt egy kicsit annak a kínai szemészdokinak az esete, aki belehalt még az elején. Nem tünt jellemzőnek. Meg az első olasz, aki amatőr focista volt és csak a lélegeztető gép mentette meg. Persze mások sokan tünetmentesen átvészelik, vagy mint egy influenzát. Azért megértem azokat, akik szeretnék elkerülni a gócpontokat, ha lehet nem kockáztatni, ezért pontos információkat várnak. Ha a hatóságok elmossák a tényeket, a várható veszteségek elkerülése érdekében Dolomitok helyett Észak-olaszországról beszélnek, az inkább hozzájárul a pánik keltéshez. A másik, hogy nem akarom kipróbálni, hogy túlélem-e vagy esetleg beleesek 60 évesen a legyengült immunrendszerű 2 %-ba. Ezért ha lehetne lokalizálni, és ne hozza ide a sarki boltba senki sem.
balczerk73 | 2020.03.06. 14:25
Tájlkoztatásul:
Németországi fertőzöttek 40% Dél Tirolban betegedett meg...
a német Robert Koch Intézet közlése szerint:
"A Robert Koch Intézet, Berlin dél-tiroli most, mint egy új kockázati területet a Corona fertőzések jelentett - mintegy 40 százaléka korábban fertőzött ember az országban korábban tartózkodott nyaralását a régióban." ///chrome fordításában///

Németországban regisztrált betegek 40% a DélTiroli téli üdüléséből hazatért ember.
Ebben a pillanatban 577 regisztrált fertőzött van No-ban.

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ.../N/Neuartiges_Coronavirus...

https://www.heidelberg24.de/region/...coronavirus-baden-wuertte...
Brockey | 2020.03.07. 00:00
Kedves Krisztina!

A többi fórumozó nevében is köszönöm a német helyzetről való tájékoztatást. A 17 éves fiam német cserediákprogramját (vasárnap hajnalban indultak volna Landsbergbe) azt gyanítom, hogy emiatt mondták le tegnap este a németek.
Ha lehetne, én szívem szerint a "Minden egyéb síeléshez kapcsolódó téma-Koronavírus-járvány" topicba bemásolnám mindkét hozzászólásodat, mert nem biztos, hogy mindenki olvasta ezt a cikket. Mivel ez nem saját gondolatom, én nem gondolnám jogosultnak magamat a hozzászólásaidnak átmásolására, ezért kérnélek, hogy ott is tedd elérhetővé, hogy minél többen értesüljenek az aktuális helyzetről.

Mások nevében is köszönöm.

Barna
salamoncs | 2020.03.07. 00:13
Kedves @Balczerk73,
Ha már pánikolsz - és főleg, ha pánikot keltesz -, pontosan és szépen csináld, és érdemes több forrást is megnézned.
Tehát amit félreértettél:
- NEM a németországi ÖSSZES fertőzött, hanem közülük az Olaszországban jártak 40%-a járt Dél-Tirolban. Tehát a kb. 500 esetből 111 esetben feltételezik, hogy Olaszországban betegedett meg, és ebből 40 Dél-Tirolban. Pusztán emiatt minősítették a németek Dél-Tirolt veszélyes övezetté, mert a minősítési szempontjaik alapján, ha az egy országban megbetegedettek 40%-a egy adott régióban betegedett meg, azt kockázatos helynek tekintik.
Forrás: https://https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ.../N/Neuartiges_Coronavirus...

Ugyanakkor érdemes azon elgondolkozni, vajon hogy lehet, hogy Dél-Tirolban máig is csak 4 fertőzötttet találtak? Nagy valószínűséggel a derék németek egymást fertőzték meg, a lappangási időre tekintettel könnyen lehet, hogy már otthonról hozták a vírusokat (hiszen erősen fertőzött területen laknak), és valószínűleg tőlük kapta el a vírust két helybéli is.

Amikor a Dolomitokról beszélsz, azt is vedd figyelembe, a német besorolás kifejezetten Dél-Tirolra, azaz Bolzano megyére vonatkozik, a Dolomitok terepeinek jelentős része a tartomány másik, Trento megyéjében, vagy (pl. Cortina) eleve Veneto tartományban van.
Ezeket tehát a németek szerint sem kockázatos látogatni.

Ugyanakkor ha az olasz adatokat megnézzük, a 4600 fertőzöttből 4 van Bolzano, 10 Trento, és 7 a venetoi Belluno megyében (ahová Cortina is tartozik). Egyik sem egy nagyon magas szám, de a bolzanói a legkisebb, Olaszországon belül is kevés megyében van ennél alacsonyabb. Ausztriában pl. Salzburg környékén is 4 az esetszám, oda még sem fél senki elmenni, mert az már nem "olasz".
(Forrás: http://www.protezionecivile.gov.it/...documents/20182/1221364/D...

Azt se felejtsük el, a síterepeken egyszerre tartózkodók legnagyobb része turista, max 1 hétre megy; akik februárban fertőzést okoztak, rég hazamentek. Egyébként sem túl életszerű, hogy fent a hegyekben, hidegben-szélben jobban terjedne a vírus, mint egy városban.

A helyzet persze naponta változhat, de az én véleményem szerint egyelőre Dél-Tirolba sem veszélyesebb síelni menni, mint máshová. Az, hogy RKI Dék-Tirolt is Vuhannal, Lombardiával vagy Iránnal egy kategóriába sorolta, egyelőre totális elcseszésnek tűnik.
Ha a helyiek információira is kíváncsi vagy:
https://www.suedtirolnews.it/chroni...k/robert-koch-institut-st...
st_robi | 2020.03.07. 08:05
128 holland fertozottbol kb 80 biztosan, hogy olaszorszagi sielesrol hozta haza a virust, szoval a siterepek enyhen szolva ferditenek... Bar, velemenyem szerint egy siterepen viszonylag egyszeru elkerulni a fertozest alapveto higenias dolgok betartasaval, foleg ha kocsival megy az ember. Engem nem biztos, hogy visszatartana, bar szerencsere tulvagyunk az idei sielesen, profin, 2 sztrajk kozott es a vilagjarvany elott sikeresen!
salamoncs | 2020.03.07. 10:08
@st robi, honnan van ez az infód, hogy a 128 hollandból 80 síelt Olaszországban? Próbaltam utánanézni, az első holland eset valóban jart Olaszo.-ban, de Lombardiában. A többiről nem láttam ilyen adatot.
st_robi | 2020.03.07. 11:05
@salamoncs, az adott forrast most nem talalom, de ez is olaszorszagot emliti fo forraskent:
https://www.dutchnews.nl/news/2020/...03/dutch-coronavirus-tota...
st_robi | 2020.03.07. 11:08
Ami viszont biztosan vitathato, h a siterepeken nem terjed a coronavirus (a cikk ezt allitja)
salamoncs | 2020.03.07. 11:20
A cikk annyit ír, hogy sok fertőzés Olaszorszagra vezethető vissza, mert sokan járnak oda síelni. Nem azt írják, hogy 80-an ott kapták el, hanem valamennyi ott kaphatta el, aztán a többi meg tőle otthon.
MvitathMiaztndenkt, amit akar, de a síterepeken a vendégek a fő veszélyforrások, nyilván Milánóból is járnak Lombardiába síelni, akik két héte megfertőz(het)ték a hollandokat, már hazamentek. (Egyébként nem tudjuk, a hollandok mivel utaztak, merre jártak, simán összeszedhették a vírust reptéren vagy városnézésjor). Ha a helyiek körében nem terjed el nagyon a vírus - EGYELŐRE alacsonyak az esetszámok, akkor a két héttel ezelőtti vendégektől a jövő héten nem fogod elkapni.
st_robi | 2020.03.07. 17:40
Más cikkek számszerűen közölték. Lényegen nem változtat. A cikk azt mondja, a síterepen nincs fertőzés. Most a hollandok vagy ott szedték össze, vagy útközben, de ha útközben szedték volna, akkor utána bementek a "tiszta" hüttébe ahol pedig bárkinek átadhatták. Viszont nem akarom túldramatizálni, pl egy tömegközlekedésen, repülőúton elkerülhetetlen szituációkba keveredhet az ember, síelésnél hatékonyan lehet védekezni ellene véleményem szerint.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.