Menü ≡

Egy méter hó esett Korzikán egy nap alatt!

2011.01.25. | Szerző: Bata Attila
Az inkább nyári üdülőhelyként ismert földközi-tengeri szigetre, a Franciaországhoz tartozó Korzikára majdnem ötven éve nem tapasztalt hatalmas havazás zúdult péntek este. Közel tizenhét óra alatt 60-100 cm friss havat mértek 900 méteres tengerszint feletti magasságban.
Fotó: corsematin.com
h i r d e t é s
Kis rosszmájúsággal azt is lehetne mondani, hogy irigykednek a francia síparadicsomok a mediterrán szigetre a hétvégi hatalmas havazás miatt. Mialatt az anyaország lejtőire csak nagyon lassan érkezik meg a várva várt utánpótlás, addig Korzikára félévszázada nem tapasztalt havazás köszöntött.

A havazás nem megy ritkaságszámba a szigeten, hiszen itt még sípályákat is találunk, mi is írtuk erről korábban. A havazás mennyisége lepte meg most a helyieket. Péntek hajnal 4 és 21 óra között folyamatosan havazott, és a 900 méter magasan fekvő l'Ospedale településen 60-100 centiméter havat mértek. A falu krónikásai azonnal utánanéztek az évkönyvekben, és utoljára 1956-ban és 1962-ben láttak ennyi havat egyszerre leesni a környéken.

A sziget 3-4 sípályájának jól jött a havazás, az átlagosan 40-50 centiméteres friss hó, de a havazással érkező viharos szél miatt nem sok örömük maradt a síelőknek. Szintén megsínylették a havazást a háztartások is, az összesített adatok szerint körülbelül 8000 lakás maradt áram nélkül a havazás miatt hosszabb-rövidebb ideig.

A havazás az anyaországba is megérkezik hamarosan. Jó hír a Franciaországba készülőknek, hogy holnaptól visszatér a tél. Az észak-keleti országrész síterepei komolyabb utánpótlást kaphatnak, de az alacsonyabban fekvő (500 méter alatt) részeken is megmarad néhány centi a frissen esett hóból.
2011.01.26. 13:51:18 hópapa
Ebből az 1m-ből jöhetne ide is egy kis utánpótlás! :o)
2011.01.29. 21:18:03 Stani
Koty, szerintem vegyetek egy kompjegyet, aztán Tignesből "ugorjatok" át Korzikára :)
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »