Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Külön meteorológiai állomás a schladmingi VB-re

2013.01.30. | Szerző: Bata Attila
Külön meteorológiai állomás a schladmingi VB-re Jövő héten kezdődik az alpesi síelők világbajnoksága a stájerországi Schladmingban. Mondani sem kell, hogy az időjárásnak kiemelt szerepe lesz a kéthetes versenysorozat alatt, ezért nem is meglepő, hogy az Osztrák Meteorológiai Intézet (ZAMG) munkatársai kitelepülnek a helyszínre a versenyek idejére.
h i r d e t é s
Két meteorológussal és egy műszaki kollégával segíti a rendezők munkáját az Osztrák Meteorológiai Intézet a következő napokban Schladmingban. A szakemberek már kiépítettek két mérőállomást a hegyen, az egyiket a férfiak lesiklóversenyének rajtjánál 1741 méter magasan és egy másikat a síterep középső részén, 1340 méteren. Ezen felül az egyik lift kabinjának a tetejére is felszereltek egy mérőberendezést, amely a kabin mozgását követve különböző magassági régiókból gyűjti majd össze az adatokat.

Az ideiglenes állomás célja, hogy a versenyek alatt szinte percre-kész információkat kapjanak a szervezők, valamint a versenyek közvetlen körzetére specializált időjárási előrejelzésekkel segítsék a szövetség munkáját. Külön meteorológiai állomások létrehozása a nagy síversenyeken lassan már tipikusnak mondható, az osztrák kollégák is dolgoztak már más téli sporteseményeken, sőt a következő téli olimpián is ott lesznek.

Schladming természetesen nagyon készül a világbajnokságra. Az elmúlt napokban közel félmillió köbméter havat gyártottak, így már egy méter vastag, keményre ratrakolt hóréteget sikerült a versenypályákra varázsolni. Ez a hóréteg valószínűleg a mostani enyhébb és esős időjárásnak is könnyebben tud ellenállni.

2013.01.30. 14:17:21 vmate
komoly!
Úgy néz ki lesz hóesés bőven.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »